Esdeveniment mundial
Vilanova i la Geltrú prepara l’assaig general de la Copa Amèrica de vela per a aquest setembre
Les administracions invertiran 53 milions en la Copa Amèrica de vela
Treball cita aquest dijous patronal i sindicats per desencallar l’Estatut del Becari
A principis de juny, el varador de Pendennis es buida dels enormes iots que s’estan posant a punt per a la temporada. Serà llavors quan aquest espai del port de Vilanova i la Geltrú (Garraf, Barcelona) emprendrà la transformació que ha de permetre, entre el 14 i el 17 de setembre, convertir-se en la seu de la primera regata preliminar de la Copa Amèrica de vela que se celebrarà a Barcelona.
Però els preparatius fa setmanes que van. De fet, la responsable d’America’s Cup Events (ACE), Leslie Ryan, es reuneix gairebé setmanalment amb els responsables de la Marina per avançar. «La cita de Vilanova és un primer test per provar tot el que passarà l’any que ve», destaca Ryan.
15.000 metres quadrats
Al costat, el director de Pendennis, Miquel Lliteras, observa com es disposaran els sis equips de la Copa Amèrica a l’espai de 15.000 metres quadrats de les seves instal·lacions. Cada esquadra ocuparà una carpa de 18 metres per 25, col·locades una al costat de l’altra, al costat de l’aigua, on aquests dies encara es pinten i condicionen embarcacions de totes les mides.
Al juny, un exèrcit de 50 persones per equip (en total són uns 120) ocuparan Vilanova per provar els monobucs més petits, els AC40, competint per primera vegada a Catalunya i mesurant-se les forces. Una mica més enllà, a l’empara del port, s’habilitarà un pantalà de 80 metres de longitud per si els equips d’Emirates New Zealand (Nova Zelanda), Ineos Britannia (Gran Bretanya), Luna Rossa Prada Pirelli (Itàlia), NYYC American Magic (EUA), Alinghi Red Bull Racing (Suïssa) o Orient Express Racing (França) volen deixar els seus barcos ‘voladors’ a l’aigua.
Popularitzar les regates
La directiva d’ACE porta una carpeta sota el braç amb una infinitat de mapes i localitzacions, mesures i característiques de la regata preliminar vilanovina, la primera de les tres que acompanya el gran esdeveniment mundial de Barcelona del 2024. Les altres dues seran a Jiddah (Aràbia Saudita) al novembre i a Barcelona en una data encara per decidir.
«La nostra prioritat és acostar les regates al públic el màxim possible; per això a la plaça del Port hi haurà un ‘village’ per a 8.000 persones amb pantalles, una persona que animarà i presentarà els equips, música, espectacles», descriu Ryan. La platja de Ribes Roges, limítrofa, es convertirà en les ‘grades’ des d’on el públic podrà seguir la competitiva regata en obert, sense tiquets, gratis. Al restaurant i club La Dorada, al costat de la Marina des d’on sortiran els barcos, hi haurà el centre de premsa internacional, on s’esperen uns 80 mitjans.
2.700 voluntaris, 350 al Garraf
Una altra de les maneres d’acostar la Copa Amèrica de vela al gran públic serà amb el programa de voluntaris. Igual que va passar amb els jocs olímpics de Barcelona el 1992, ben aviat l’organització obrirà una borsa per inscriure’s com a voluntari. La responsable d’ACE explica que hi haurà 350 places per a Vilanova (50 per ser a l’aigua) i 2.350 més per a Barcelona. Es farà una crida als clubs nàutics però també a qualsevol persona «orgullosa de la seva ciutat que vulgui ajudar».
En el primer cas, ‘només’ se’ls necessitarà per a quatre dies però, com que en el cas de la capital catalana són 68 dies d’esdeveniment (dels quals es competirà en uns 40), se’ls distribuirà per franges de 10 jornades de dedicació. Qui vulgui, podrà participar com a voluntari en les dues cites.
«Complirem les expectatives»
«La gent de Vilanova no s’acaba de creure que ens hagin triat per a un esdeveniment d’aquesta repercussió mundial», revela l’alcaldessa de Vilanova, Olga Arnau. «La ciutat complirà les expectatives. Hem fet grups de treball per gestionar la mobilitat, tot el que està vinculat amb l’hostaleria, el teixit associatiu i el voluntariat, la seguretat o la neteja: cada dia hi ha reunions d’una cosa o altra», relata. Les primeres estimacions parlen de 20.000 persones diàries, amb la qual cosa seran gairebé 100.000 persones en pocs dies.
A una escala més petita del que està passant al port de Barcelona, Vilanova té molt ben definits els emplaçaments on es desenvoluparà la preregata, tant a l’aigua com a terra, coordinats amb ACE. «Els organitzadors ens van insistir que no volien que féssim ni una sola obra», remarca l’alcaldessa. Dilluns, el mateix conseller delegat, Grant Dalton, va ser a Vilanova juntament amb Leslie Ryan. Queden quatre mesos escassos, amb l’estiu pel mig, i l’assaig general serà un gran aparador.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Esports aquàtics Barcelona Copa America de vela Hotels Vilanova i la Geltrú Port de Barcelona Turisme Empreses Ports
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034