Globalització
El G-7 vol sumar altres països per reduir la dependència de la Xina
El G-7 acorda crear una «plataforma» per coordinar l’ajuda per a Ucraïna
El G-7 mobilitza 18.700 milions d’euros en ajudes a Ucraïna
El club dels països més rics, el G-7, que agrupa les set potències econòmiques més importants del planeta, explora vies per dotar de més flexibilitat les seves polítiques i diversificar riscos amb el suport de països externs al bloc, en matèries com la digitalització financera o la reducció de la dependència actual de la Xina en les cadenes de subministraments.
Durant la segona de les tres jornades de la reunió de ministres de Finances i governadors de bancs centrals del G-7 que se celebra a la ciutat japonesa de Niigata, a la costa oest del país, els responsables financers de les potències globals més grans van convidar a la taula de diàleg països com Indonèsia, l’Índia, el Brasil o la Unió Africana a la recerca d’una capacitat més gran de resposta davant reptes comuns.
Entre aquests reptes hi ha l’alta dependència de certs països com la Xina en les cadenes de subministrament de productes clau a escala global com els components electrònics, un paradigma que els socis volen transformar amb l’ajuda d’economies emergents, segons van explicar fonts governamentals nipones.
El bloc de països més rics pretén continuar expandint les seves aliances i considera que una associació amb països emergents pot donar resposta a les seves inquietuds internes mentre aquestes potències es veuen beneficiades per les inversions i creació d’ocupació que aquest desenvolupament comporta.
Deute de països de rendes baixes o mitjanes
Un punt de preocupació comú que s’ha abordat en les converses van ser els problemes de deute dels països de rendes baixes o mitjanes, que requereixen un marc comú d’actuació per garantir la seva integració en l’esfera global i el seu desenvolupament.
Els participants també van intercanviar opinions sobre la transparència a l’hora de parlar del seu propi deute i la part nord-americana va explicar més detalladament els seus problemes actuals amb el sostre de deute, segons van dir les fonts esmentades sobre una qüestió no agendada que està acaparant gran atenció.
El G-7 considera que la flexibilitat és primordial en un moment marcat per la inestabilitat lligada a la invasió russa d’Ucraïna, l’encara elevada inflació, les recents fallides d’entitats financeres que han convulsat els mercats i la transformació de la banca amb l’expansió de la seva digitalització.
La normalització de les entitats financeres en línia i la fuga de dipòsits que està provocant és una de les preocupacions actuals del G-7, que busca una coordinació més gran en la seva regulació i un enfortiment general del sistema financer.
Les autoritats financeres no van descuidar ni tan sols el moment del dinar per continuar abordant qüestions econòmiques. Durant l’àpat van conversar sobre la situació de l’economia mundial en companyia del Nobel d’Economia Joseph Stiglitz.
També van estar sobre la taula temes com la mitigació del canvi climàtic a través d’iniciatives financeres i la necessitat d’una transició global i no puntual a energies netes, i un actiu intercanvi d’opinions sobre els criptoactius.
Durant la jornada hi va ser de manera telemàtica el ministre de Finances ucraïnès, Sergii Marchenko, que avui ha parlat sobre la situació econòmica actual del país en guerra després d’haver intervingut també en la jornada inaugural del dia abans.
Els participants en la sessió van parlar activament sobre Ucraïna i van confirmar el seu compromís amb mantenir l’assistència a Kíiv mentre sigui necessari, segons els funcionaris nipons.
Notícies relacionadesS’espera que el suport a Ucraïna i la pressió sobre Rússia sigui un dels punts clau de la declaració conjunta que els responsables de Finances del G-7 tenen previst adoptar al terme de la trobada demà, dissabte, en què s’espera posar el focus en la recerca de mesures perquè Moscou evita l’elusió de les seves sancions.
A falta d’una última sessió, la presidència japonesa veu consens en bona part de les qüestions debatudes.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia