Mercat immobiliari
El preu de la vivenda augmenta un 1,5% a Catalunya en el primer trimestre, per sota de la mitjana nacional
Els economistes creuen que la llei de la vivenda en reduirà encara més l’oferta
¿Quant pujarà el meu sou fins al 2025?
A1-173345880.jpg /
El preu de la vivendaha augmentat un 1,5% interanual a Catalunya en el primer trimestre d’aquest any, segons l’informe elaborat per l’àrea de Taxacions de CBRE, primera companyia internacional en consultoria i serveis immobiliaris. Aquesta xifra és per sota de la mitjana nacional, del 2,6%.
El preu de la vivenda ha crescut un 2% a Lleida i Girona; un 1,8% a Barcelona, i un 0,2% a Tarragona, segons una nota feta pública per la consultora immobiliària. Amb aquests increments, les quatre províncies catalanes se situen per sota de la mitjana nacional del 2,6% i lluny dels augments més grans a escala nacional, registrats a Guadalajara (9%), Màlaga (7,8%), Segòvia (7,5%) i Navarra (6,1%). A Madrid, el preu de la vivenda ha crescut un 4,6% en aquest període.
Projecció internacional de la capital
«Malgrat que Barcelona ja es troba entre les províncies amb el preu més elevat d’Espanya, els preus continuen pujant per la gran projecció internacional de la ciutat, que genera una pressió més gran en la demanda de vivenda. A més, la falta d’oferta d’obra nova encareix els preus i genera també una forta pressió sobre els preus dels habitatges de segona mà», ha assegurat el director de Valoracions de CBRE Barcelona, Josep Carrió.
Barcelona és la quarta província amb els preus més elevats d’Espanya (2.497,82 euros per metre quadrat), només superada per Madrid (2.888,1 euros per metre quadrat), Guipúscoa (2.875,8 euros per metre quadrat) i les Illes Balears (2.696,6 euros per metre quadrat).
Desacceleració del mercat
A Girona, el valor mitjà de la vivenda s’ha situat en 1.671,4 euros per metre quadrat en el primer trimestre. Tarragona i Lleida, per la seva banda, continuen per sota dels 1.500 euros per metre quadrat, amb 1.361,2 euros i 1.057,7 euros, respectivament.
CBRE preveu una desacceleració del mercat de la vivenda al llarg de tot l’any, precisament amb una llei acabada de sortir del Congrés. Amb les últimes dades disponibles, la consultora preveu tancar el 2023 molt a prop del punt arribat el 2008. El preu de la vivenda a Espanya ha evolucionat en el primer trimestre del 2023 a diferents velocitats, amb una gran dispersió entre les províncies on més creix i aquelles en les quals el preu es modera o fins i tot descendeix.
Índex de tensió al 2%
Guadalajara, Màlaga, Segòvia i Navarra han registrat els increments més grans, amb creixements interanuals del preu de la vivenda d’entre un 6,1% i un 9%. Per la seva banda, el preu ha caigut a Àlaba, Múrcia, Salamanca, Almeria, Lugo, Càceres, Astúries, Conca i Castelló. En la resta de les províncies, el preu de la vivenda ha crescut de manera més moderada (entre un 1% i un 5%), segons l’àrea de Taxacions de CBRE.
L’índex de tensió immobiliària, que estableix la relació entre el volum de les transaccions immobiliàries sobre el total del parc de vivendes espanyol, s’ha situat pròxim al 2% a les províncies amb més increments, mentre que en els altres dos grups (províncies amb preus moderats i en descens) l’índex de tensió ha disminuït fins aproximadament l’1,5%. Amb tot, la mitjana de totes les províncies és de l’1,6%.
Ràtios d’accessibilitat a l’alça
D’acord amb l’informe de CBRE, la pujada dels costos de financiacióprovocada pel fort increment dels tipus d’interès ha disparat les ràtios d’accessibilitat, situant-se la mitjana nacional a prop del límit que es considera com a zona segura. En línies generals, una persona de les províncies amb més increments necessita una mitjana de més del 45% de la seva renda familiar per comprar una vivenda, per sobre de la zona considerada com a segura. A Catalunya aquesta xifra s’eleva fins al 49,9% de mitjana.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034