Política monetària

El Banc d’Espanya apunta que el final de l’alça de tipus del BCE és «més a prop del final»

  • El BCE suavitza la pujada de tipus a 0,25 punts però suggereix que n’hi haurà més

  • Lagarde afirma que queda «una mica de camí per recórrer» en les pujades de tipus

El Banc d’Espanya apunta que el final de l’alça de tipus del BCE és «més a prop del final»
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha apuntat aquest dimecres que el sense precedents procés de pujades de tipus accelerades que el Banc Central Europeu (BCE) va començar el juliol de l’any passat per combatre l’espiral inflacionista és «cada vegada més a prop del final». El missatge està en línia amb les expectatives del mercat, que preveuen dues noves pujades de 0,25 punts percentuals al juny i al juliol, cosa que portaria el tipus principal en el 4,25% (màxim des de juliol del 2008, primers moments de l’anterior crisi), mentre que la facilitat de dipòsit –l’interès amb què remunera els diners que guarda als bancs, el més rellevant en l’actual context– s’elevaria al 3,75%.

Les dades diàries de l’euríbor a 12 mesos, així, se situen entorn del 3,7%-3,8% des de mitjans d’abril, cosa que és compatible amb el nivell que el mercat preveu dels tipus d’interès oficials. El governador, això sí, ha advertit en unes jornades bancàries de l’IESE que perquè es compleixin aquestes expectatives respecte al preu del diner és necessari que es confirmi la previsió del BCE que la inflació vagi afluixant. Altrament, podrien ser necessàries més pujades de tipus.

Notícies relacionades

El missatge del governador també cal interpretar-lo en el context de la pugna entre les dues ànimes que conviuen en el si del BCE: la dels que defensen una interpretació flexible i àmplia del seu mandat que tingui més en compte la situació econòmica (‘coloms’, entre els quals se’l sol situar) davant la d’aquells que advoquen per cenyir-se al seu objectiu d’aconseguir l’estabilitat de preus (‘falcons’). Fa diversos mesos que Hernández de Cos, així, aposta públicament de forma més o menys vetllada per un enduriment prudent de la política monetària, davant els governadors d’altres bancs centrals nacionals que advoquen per una actuació més agressiva.

Hernández de Cos, d’altra banda, ha estimat que l’‘impost’ a la banca impulsat pel Govern central costarà a la banca aquest any previsiblement l’equivalent al 5% dels seus beneficis del 2022. Així mateix, ha insistit a llançar un «missatge de confiança» a la banca espanyola, gràcies a la seva «alta capacitat de resistència i solvència i liquiditat elevades per la reforma regulatòria dels últims 10 anys». Però alhora, també ha tornat a instar les entitats a aprofitar la millora dels beneficis provocada «a curt termini» per l’alça de tipus per destinar part de l’increment dels seus resultats a reforçar les seves provisions i el seu capital.