Igualtat

El Govern dona dos anys més a les petites cotitzades per arribar el 40% de dones en els seus consells

  • El Govern remet al Congrés la llei de paritat per a la seva entrada en vigor aquest any

  • Les cinc claus de la llei de paritat

El Govern dona dos anys més a les petites cotitzades per arribar el 40% de dones en els seus consells

Eduardo Parra

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern dona dos anys més de termini, fins a mitjans del 2026, perquè les petites cotitzades arribin al 40% de dones en els seus consells d’administració i llocs d’alta direcció. Així ho ha informat aquest dimarts la vicepresidenta tercera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en la qual s’ha donat llum verda en segona volta a l’avantprojecte de llei de paritat que aspiren que entri en vigor aquest any. La pimes estan exemptes d’aquesta regla.

La norma, aprovada al març en primera volta, establia que totes les societats cotitzades havien d’arribar a aquesta taxa abans del 30 de juny del 2024. Però ara el Govern ha establert un calendari esglaonat, a l’obligar a atrapar el 40% de dones a partir del 30 de juny del 2024 només a les empreses de l’Ibex 35. Mentrestant, les cotitzades amb una capitalització borsària superior als 500 milions d’euros tindran fins al 30 de juny del 2025 i les empreses amb una capitalització inferior, fins al 30 de juny del 2026.

Les grans empreses no cotitzades (societats d’interès públic), que són aquelles amb més de 250 treballadors i una xifra de negocis de més de 50 milions d’euros o un actiu superior a 43 milions d’euros, tenien fins ara com a data de referència el 2026, sense cap discriminació. Però ara es divideixen en dues dates: a partir del 30 de juny del 2026 han d’assolir l’objectiu del 33% i a partir del 30 de juny del 2028 la meta del 40%. Per a les juntes de govern dels col·legis professionals o els consells generals es fixa com a referència el 30 de juny del 2026.

En tots els casos, s’estableix que cap sexe podrà tenir una representació inferior al 40% ni superior al 60%, per la qual cosa tampoc no hi podria haver consells d’administració íntegrament femenins.

Segons ha publicat aquest dimarts la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la presència de dones en els consells d’administració de les societats cotitzades a Espanya se situa en el 32%, seguint la recomanació del Codi de bon govern, que des del 2022 promou que les dones arribin al 40% dels llocs dels consells d’administració. En el cas concret de l’Ibex la taxa és del 37,56%, però per a les companyies de més de 500 milions de capitalització baixa al 32,23% i per a la resta de cotitzades al 26,22%. En el cas de l’alta direcció (excloses altes directives conselleres), on no hi ha cap orientació del supervisor, les dones representen de mitjana el 21,73% del total de llocs.

Règim sancionador

En el cas d’incompliment, es manté el règim sancionador aprovat al març que és més estricte en el cas dels consells d’administració, mentre per als càrrecs directius ‘només’ exigeix a l’empresa explicar per què no compleix la norma i definir aquelles mesures per arribar aquest percentatge mínim en la seva memòria anual. En el cas de les societats cotitzades s’estableix com a infracció greu l’incompliment d’aquestes previsions, segons un comunicat remès pel Ministeri d’Economia.

Notícies relacionades

«Fem un pas important per aconseguir la paritat efectiva sense per això establir exigències desproporcionades sobre les grans empreses. I sense establir aquests requisits per a les petites empreses a fi de tenir un règim que sigui proporcionat i que aconsegueixi els objectius, sense per això tenir un impacte negatiu des del punt de vista del funcionament de les empreses en la nostra economia», ha afirmat Calviño.

Administració pública

En l’àmbit públic, a mésdel si del Govern, l’objectiu del 40% també aplicarà als nomenaments en els òrgans constitucionals i de rellevància institucional (Tribunal Constitucional, Consell d’Estat, Tribunal de Comptes, Consell Fiscal i Consell General del Poder Judicial) una vegada entri en vigor la llei. I en el cas de l’Administració General de l’Estat i el sector públic institucional estatal cinc anys després, a excepció dels òrgans superiors i directius, així com òrgans per a concessió de premis que l’hauran d’aplicar de forma immediata després de l’aprovació. Als llocs de la carrera militar designats per Consell de Ministres (tinent general, caps dels Estats Majors, etc.) la seva aplicació requereix desenvolupament reglamentari.