1 i 8 de juliol

La Generalitat descarta una repesca per a qui no pugui anar a la repetició de les oposicions

  • 2023 L’any de les ‘macrooposicions’ en el sector públic

  • El personal que va vigilar el fiasco de les oposicions només va rebre 90 minuts de formació

La Generalitat descarta una repesca per a qui no pugui anar a la repetició de les oposicions

ZOWY ZOETEN

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La conselleria de Presidència ha descartat habilitar una data de repesca per a aquelles persones que estaven apuntades el 29 d’abril passat per a les macrooposicions de la Generalitat, però no podran presentar-se a les repeticions previstes per a l’1 i el 8 de juliol. Així ho ha traslladat als sindicats majoritaris en la funció pública en la reunió de seguiment feta aquest dimecres. Més de 13.500 persones es van inscriure per a les esmentades proves, amb la intenció d’aconseguir una de les 1.825 places ofertes per l’administració catalana. Si bé el fiasco en l’organització i milers d’irregularitats van obligar la Generalitat a invalidar i repetir el procés.

Presidència i els sindicats van convenir a repetir les 72 proves convocades per les múltiples irregularitats detectades –4.136 formularis de queixes emesos per opositors–. I van consensuar a tornar a convocar els opositors per a l’1 i el 8 de juliol, depenent del cos al qual es presentin. Només podran anar a la repetició aquells que ja estiguessin inscrits. Moure la data de les proves implica tornar a citar els implicats i alguns poden tenir compromisos prèviament contrets que coincideixin amb aquestes dates.

La Generalitat ha estudiat jurídicament l’esmentada situació i ha acabat rebutjant habilitar una repesca per a ells. El seu argument és que això els obligaria a refer les bases jurídiques del procés i això obligaria al seu torn a dilatar-ho en el temps. L’opció d’examinar-se un altre dia únicament estarà disponible per a aquelles persones en estat avançat d’embaràs, que hagin de donar a llum per a aquestes dates, o estiguin immerses en la fase definitiva d’un procés d’adopció. Se’ls hi habilitarà la possibilitat d’examinar-se en altres dates. També, igual com en altres processos, la causa de força major està contemplada com a causa de repetició.

Els sindicats insten a denunciar

Des dels sindicats insten aquells opositors afectats per la repetició a exigir una compensació pels danys i perjudicis que la repetició dels exàmens els pugui causar. És a dir, si per presentar-se han de cancel·lar un viatge, un casament o qualsevol compromís que els hagi suposat un desemborsament econòmic rellevant. Per a això haurien d’iniciar una reclamació per la via de la demanda de responsabilitat patrimonial per funcionament anòmal de l’administració, segons el concepte tècnic. I haurà de fer-ho en el termini d’un any, a explicar des del dia que la Generalitat els va comunicar la repetició de les proves.

Notícies relacionades

La Generalitat, conscient del greuge que els ha ocasionat als opositors, està dissenyant una indemnització per als 13.500 inscrits. El detall d’aquesta està per concretar i l’administració no ha decidit si serà per a tothom igual o introduirà un criteri diferencial en funció del perjudici que cada opositor pugui acreditar. La recepció d’aquesta no invalida que un opositor pugui decidir reclamar o no una compensació addicional, que haurà d’acabar determinant-la un jutge.

Els opositors van haver d’abonar una taxa per poder presentar-se a les proves, l’import de les quals oscil·la entre els 56 euros de la taxa ordinària fins als 12,05 euros en el cas d’un aspirant amb família nombrosa o monoparental. La Generalitat, a preguntes d’EL PERIÓDICO, ha declinat revelar quants diners va ingressar per les esmentades taxes. Els opositors no rebran de tornada l’import pagat, tampoc hauran de tornar a pagar noves taxes.