Després del fiasco

El Govern ofereix als seus funcionaris fins a 31 euros l’hora per vigilar la repetició de les oposicions

  • ¿Què és Cegos, l’empresa del fiasco de les oposicions de la Generalitat?

  • La Generalitat haurà de repetir tots els exàmens després del fiasco de les oposicions

El Govern ofereix als seus funcionaris fins a 31 euros l’hora per vigilar la repetició de les oposicions

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern de la Generalitat està acabant de reclutar voluntaris entre els empleats públics per vigilar la repetició de les oposicions, previstes per als dies 1 i 8 de juliol. Després del fiasco en les proves anteriors, l’Administració catalana n’ha assumit internament l’organització i ofereix un pagament de fins a 31 euros l’hora per funcionari o personal laboral que voluntàriament vulgui supervisar aquell dia.

Si bé de moment la Generalitat declina donar xifres definitives amb quantes persones comptarà aquell dia, sí que preveu superar la quota mínima per garantir que el caos del 29 d’abril no es repeteixi, tal com ha transmès la directora de Funció Pública, Anna MariaMolina, als sindicats en la reunió de seguiment que han mantingut aquest dimecres. 

Sobre la indemnització la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va prometre als 13.500 inscrits no hi ha novetats de moment i el departament continua estudiant jurídicament la fórmula. Amb l’objectiu públicament manifestat de pagar-la a tothom abans de l’1 de juliol.

Mentre la Generalitat continua el procés per rescindir el contracte amb Cegos, l’empresa a la qual es va externalitzar l’organització de les proves, esgota els temps per acabar de preparar els nous exàmens. Estan previstos per als dies 1 i 8 de juliol, i hi ha apuntades unes 13.500 persones que s’havien d’haver examinat fa més d’un mes.

La conselleria de Presidència ha descartat habilitar una data de repesca per a aquelles persones apuntades però que no poden, pel motiu que sigui, personar-se en les noves dates per examinar-se. Únicament per a aquelles persones en estat avançat d’embaràs, que hagin de donar a llum en aquestes dates o que estiguin immerses en la fase definitiva d’un procés d’adopció, se’ls habilitarà la possibilitat d’examinar-se en altres dates. La Generalitat ha rebutjat habilitar nous supòsits, ja que això l’obligaria a refer les bases jurídiques del procés i el dilataria en el temps.

Allau de voluntaris

L’Administració catalana va a contrarellotge per, en menys de dos mesos, muntar tota l’operativa que els permeti resoldre les oposicions i evitar un nou caos com el que es va experimentar el 29 d’abril. Funció Pública diu que ja ha reclutat tot el personal que creu necessari per organitzar i vigilar les proves. No obstant, a preguntes d’EL PERIÓDICO, des del departament descarten donar xifres. «Encara no ho tenim tancat, la crida està oberta. Segurament sí que tindrem més voluntaris dels que necessitem. Tenim una situació excepcional en la qual les persones funcionàries se senten compromeses i són solidàries», afirmen.

I és que un dels problemes de la convocatòria passada va ser que no hi havia prou supervisors i que a moltes aules això es va traduir en gent que sortia al lavabo sense supervisió, cosa que els permetria filtrar el contingut dels exàmens o rebre respostes des de fora. Als funcionaris, personal laboral i interí de la pròpia administració que es presentin per vigilar exàmens se’ls abonarà un pagament de 15,63 euros la hora, si són ajudants, de 23,44 euros si són responsables d’aula, i de 31,25 euros si són coordinadors.

Els imports no són arbitraris, sinó que obeeixen a les «indemnitzacions per raó de servei» recollides en el decret 138/2008 que ha regulat històricament aquests processos. Si la jornada finalment dura unes set hores, que era el temps estipulat per als vigilants de les anteriors proves, el plus per treballar aquell dia oscil·laria entre 109,41 i 218,75 euros per empleat, segons el seu rol.

«Estan organitzant les coses bé, com s’ha fet des de sempre», apunta una font sindical consultada. I és que ha sigut la primera vegada que un procés d’oposicions l’externalitzava la Generalitat i es va saldar amb nefastos resultats, amb encreuaments d’acusacions entre l’administració catalana i Cegos. Un xoc que portarà la Generalitat a reclamar a l’empresa una indemnització d’almenys un milió d’euros que, presumiblement, acabarà als tribunals.

Aules reservades

Notícies relacionades

Una altra part de l’operativa que té pràcticament tancada és l’elaboració dels nous exàmens, una vegada va anul·lar totes les proves realitzades per trobar incidències en el 93% dels exàmens, moltes de greus i que podrien haver sigut argument legal per invalidar tot el procés si algú ho hagués demandat. Segons ha traslladat la directora de Funció Pública als sindicats, la part teòrica dels exàmens ja està redactada i falta acabar de tancar la pràctica.

La Generalitat també ja ha reservat les aules necessàries per donar cabuda a aquests 13.500 inscrits. Una de les principals crítiques durant el fiasco del 29 d’abril va ser que les aules estaven mal dimensionades. És a dir, que hi havia massa opositors en un mateix espai i això va provocar que no es respectés la separació necessària per evitar còpies. Ara l’administració catalana diu que ha calibrat la seva capacitat per assegurar que no omplir en cadascuna més del 50% de la capacitat, a fi de respectar aquesta separació mínima entre opositors.