Informe

Holanda va absorbir la tercera part de la inversió cap a o des d’Espanya el 2022

  • ¿Quin avantatge fiscal pot obtenir Ferrovial als Països Baixos?

  • El 93,3% dels accionistes de Ferrovial recolzen el canvi de seu als Països Baixos malgrat la pressió del Govern

Holanda va absorbir la tercera part de la inversió cap a o des d’Espanya el 2022

EFE/EPA/RAMON VAN FLYMEN

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Els Països Baixos es consoliden com la principal destinació de la nova inversió estrangera a Espanya i viceversa. El 2022, el 33% de la inversió cap a l’estranger que va sortir d’Espanya va tenir els Països Baixos com a primer punt de destinació. En sentit invers, el 30% de la inversió estrangera que va aterrar a Espanya l’any passat va arribar via els Països Baixos o Luxemburg.

El Banc d’Espanya ha publicat aquest divendres el document de treball ‘La balança de pagaments i la posició d’inversió internacional d’Espanya el 2022’. Amb la polèmica pel trasllat de la seu de Ferrovial als Països Baixos ja gairebé enterrada, les dades del Banc d’Espanya assenyalen els Països Baixos com el principal ‘aeroport’ d’aterratge i d’enlairament de la inversió exterior d’Espanya. Segons el Banc d’Espanya, hi té molt a veure la presència als Països Baixos de les anomenades ‘entitats amb finalitats específiques’ (EFE per la seva sigla en anglès) que canalitzen inversions cap a (o des de) tercers països o jurisdiccions.

Notícies relacionades

El 2022, la inversió directa a l’exterior de les empreses espanyoles va augmentar en una mica més de 40.000 milions d’euros, i es va situar en el 41,7% del PIB. La destinació de la nova inversió va ser fonamentalment a països europeus (17.400 milions a la Unió Europea i 11.000 milions a la resta d’Europa). «Aquesta evolució va estar molt condicionada pels Països Baixos, que van rebre més de 13.000 milions [a prop del 33%] i que habitualment no són la destinació dels fons», un tercer país (a través de les EFE).

En sentit invers, la inversió estrangera cap a Espanya va augmentar el 2022 en 32.000 milions i es va situar en el 58,7% del PIB. Al voltant de dues terceres parts d’aquest flux inversor van tenir com a origen els països de la UEM. «Dins de la UEM, més del 30% prové de Luxemburg i dels Països Baixos, països on es concentren les EFE que serveixen per canalitzar fons cap a altres països», explica el butlletí del Banc d’Espanya. El cert, en tot cas, és que «el 70% i el 80% dels fons rebuts dels Països Baixos i Luxemburg, respectivament, provenen en última instància d’altres països», afegeix. Tan cert és que la inversió directa dels Estats Units a Espanya (prop de 30.000 milions) gairebé es triplica si s’hi suma la canalitzada a través dels Països Baixos (fins a l’entorn dels 90.000 milions).