‘Afterwork’ d’EL PERIÓDICO
Núria Coll: «Fer dieta és per tenir salut, no per perdre-la»
La fundadora i CEO d’Etselquemenges vol fer el salt de la divulgació i l’assessorament a la formació de professionals de la salut
Segueix aquí els #Afterwork d’EL PERIÓDICO
. Oriol Castro (Disfrutar y Compartir): «La creativitat s’entrena»
. Nandu Jubany: «En tres o quatre anys faré un pas al costat»
L’insomni (amb o sense roncs), l’estrès i l’ansietat, l’esport, que minimitza els riscos sobre la salut, i els tòxics i la contaminació, que els eleven. I, al centre de tot, l’alimentació, la base de la roda de qualsevol vida sana. La periodista i emprenedora Núria Coll (Tiana, 1980) és molt crítica amb molts dels hàbits actuals, tant socials com individuals, tant alimentaris com de gestió emocional, però a diferència de molts, no es queda en el pla de la queixa i de la crítica. El seu projecte passa per proposar, ajudar i crear comunitat.
Coll, que el 2011 va crear ‘Ets el que menges’ i dos anys després en va llançar la versió en castellà ‘Soy com como’, està convençuda que les possibilitats d’aquella idea inicial, la d’informar la gent com menjar bé i de passada sentir-se millor, no s’esgoten. En la seva empresa ja treballen una vintena de persones de manera estable, a les quals s’han d’afegir desenes de col·laboradors i experts. De ser primer una revista de divulgació ‘online’, Etselquemenges ha passat a organitzar l’esdeveniment Como Como Festival, a publicar una agenda anual amb consells d’alimentació saludable i propostes de menús per a cada època de l’any, a portar una consulta nutricional, posar en marxa una botiga de productes sans i de proximitat i llançar també un llibre.
«El meu següent pas va sobre cursos i formacions per a professionals de la salut, però no en puc donar encara més detalls, perquè hi estem treballant», va revelar en la sessió de l’‘Afterwork’ d’EL PERIÓDICO, que va protagonitzar aquest dijous a l’auditori de Casa Seat de Barcelona, a la qual van assistir unes 170 persones. Un altre dels seus propòsits, va avançar, «és intentar posar en marxa un pòdcast setmanal durant aquest 2023», va indicar.
Revisar la nevera
En format de tertúlia relaxada, gairebé com una conversa entre dues amigues (perquè ho són), Coll i la periodista Laura Fa, col·laboradora d’aquest diari i moderadora de la trobada, van parlar sobre alimentació, van donar consells, van repassar la qualitat dels menús escolars i van explicar anècdotes sobre la seva relació personal i els respectius fills i marits. «Tu coneixes perfectament la meva nevera. ¿Què et puc explicar?», li va etzibar en un moment donat Fa a Coll. També van analitzar, posant-se ja serioses, els problemes de l’exagerada exposició pública actual i els riscos de les modes dietètiques, els falsos mites i els miracles enganyosos.
«No m’agrada el discurs de perdre pes si acaba convertint-se en una obsessió. Fer una dieta, com la cetogènica o dieta keto, per exemple, és per tenir salut, no per perdre-la», va observar la CEO d’Etselquemenges. «Tot pot ser fàcil, sense necessitat de patir, jo ho faig... S’ha d’anar sobretot molt amb compte amb els sucres, que són un problema de salut generalitzat», va prosseguir Coll adoptant el seu rol de divulgadora. Va insistir en la importància de menjar amb un ordre («primer la verdura, després la proteïna i els hidrats»), va defensar que els greixos no sempre són dolents («tenen efectes termogènics que ajuden a cremar») i va alertar contra un consum desmesurat de fruita, excepte les que siguin de baix índex glucèmic, normalment les més àcides.
Amb els nens, va afegir, no es tracta de ser inflexible. Al contrari. «L’únic que tinc vetat són les txutxes i les begudes energètiques, però si estem prenent per exemple un aperitiu, no passa res si es mengen una patates xips, que no són precisament el més saludable del món», va dir. Defensora de cereals alternatius al blat («mengem massa blat, hi ha blat en gairebé tot, però en canvi no parlem d’una opció saludable com el mill»), també va dedicar paraules de cert escepticisme a les proteïnes d’origen vegetal («més barates i més processades que les d’origen animal»).
La importància de la tribu
Notícies relacionadesAl seu llibre, del qual va firmar dedicatòries als assistents de l’‘Afterwork’, Coll va, no obstant, més enllà de la qualitat i els costums alimentaris. El cercle o roda –com l’anomena ella– de la vida sana també requereix prestar atenció a altres factors com el son o descans, l’esport, la gestió emocional i els elements tòxics que ingerim o respirem. Però sobretot, va remarcar l’autora, «és fonamental la tribu, la comunitat, la xarxa social que ens recolza i que recolzem i que ens permet emprendre projectes, desenvolupar-los i, en definitiva, ser com som».
«Som en un moment en què la gent viu de portes endins i no serveix dir que les xarxes socials ja són suficients per mantenir el contacte amb els altres, perquè crec que també són necessaris els gestos, les abraçades, la gratitud», va acabar l’empresària abans que el director d’EL PERIÓDICO, Albert Sáez, li prengués la paraula i afegís, com un element clau de la tribu, «el saber detectar què li passa a la gent, què li interessa i, una vegada fet això, saber comunicar bé».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia