22@Network BCN
Els ‘hubs’ tecnològics de Barcelona aporten 1.400 milions d’euros a l’any
Districte 22@ un model pioner d’èxit
Barcelona s’està consolidant com a capital tecnològica del sud d’Europa i part d’això es deu al pol d’atracció en què s’ha convertit el 22@ Dels 96 centres globals de desenvolupament i innovació que actualment hi ha a Catalunya, un 80% se situen a la capital catalana i, d’aquests, un 46% són al districte.
Entre tots, aquests ‘hubs’ donen feina a més de 15.000 persones i tenen un impacte en l’economia de fins a 1.400 milions d’euros a l’any. Així ho ha explicat Xavier Bardají, Senior International Promotion Consultant Investment and Foreign Companies Unit d’ACCIÓ, en un acte organitzat aquest dimecres per l’associació empresarial 22@Network BCN, amb qui EL PERIÓDICO col·labora com a ‘media partner’.
L’estat de salut de l’ecosistema empresarial és robust. Des del 2018, el nombre de centres de desenvolupament tecnològic ha crescut més del doble. I les perspectives no paren de millorar. Així, es calcula que el 2030 els ‘hubs’ donaran feina a més de 20.000 persones i el 2025 l’impacte econòmic superi els 2.000 milions anuals, segons un estudi liderat per la fundació Mobile World Capital Barcelona amb ACCIÓ i l’Ajuntament de Barcelona.
«Els ‘hubs’ generen creixement econòmic, talent local a les universitats i també un efecte crida per a les empreses i el talent internacional, així com la importació de cultures innovadores», ha remarcat Bardají, que treballa captant inversions per al territori català. La majoria de les empreses que ubiquen els seus centres a Catalunya, com Microsoft, Cisco o Zurich, desenvolupen tecnologia «amb un impacte supranacional».
Actualment, el 22@ és la llar de 12.150 empreses, 700 ‘start-ups’, 9 universitats, 5 incubadores i acceleradores, 3 centres tecnològics i 35 ‘coworkings’, segons xifres recopilades pel consistori.
Radiografia dels ‘hubs’
L’estudi presentat aquest dimecres fa una radiografia exhaustiva de l’estat d’aquests ‘hubs’. Els sectors predominants a la capital catalana són el dels videojocs, que suposa un 32%, seguit de l’industrial i el de la salut. Segons les seves dades, un 38% del talent que treballa en aquests centres d’innovació tecnològica és estranger (un 62% procedents de la Unió Europea) i un 30% dels treballadors són dones.
Notícies relacionades¿Per què Barcelona i el 22@ desperten tant interès estranger? Bardají ha assenyalat que la creixent presència de ‘hubs’ al districte es deu a la concentració en poc espai d’empreses, universitats i bones infraestructures i a la qualitat de vida del barri. A això s’afegeix que la capital catalana és la seu d’esdeveniments de prestigi mundial com el Mobile World Congress (MWC), la Smart City Expo o l’ISE.
«Més de la meitat de les empreses creu que a Catalunya poden tenir altres parts de la cadena de producció més enllà del seu ‘hub’ tecnològic», remarca l’expert d’ACCIÓ. Una creixent aposta que, assegura, serà clau per al creixement econòmic del país.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia