Finançament de la vivenda
CALCULADORA | ¿Com queda la hipoteca amb la pujada de l’euríbor al maig?
Els bancs es van estalviar 3.250 milions l’any passat per no apujar l’interès dels dipòsits
La banca vigila 33.565 milions en crèdits a les llars pel seu risc d’impagament
A falta de la dada de l’últim dia del mes, l’euríbor apunta a tancar el maig en una mitjana mensual d’entorn del 3,86%, el seu nivell més elevat des del novembre del 2008 i que implica una pujada de 0,1 punts percentuals respecte a l’abril i, el que és més rellevant, de 3,57 punts respecte al maig de l’any passat. Si bé el ritme de pujada de l’índex al qual estan lligats la majoria dels crèdits per a la compra de vivenda a Espanya s’està desaccelerant, encara suposarà una forta pujada de la quota hipotecària per a qui els toqui revisar el tipus del préstec amb la dada del mes de maig.
Calcula la teva quota hipotecària
¿Quant et queda per tornar?
¿Quants anys et queden d’hipoteca?
¿Quin és el teu diferencial sobre l’euríbor?
Les quotes de les hipoteques, així, s’incrementen si l’euríbor és més alt que un any abans el mes que serveix de referència per revisar el crèdit. El seu nivell del mes de maig implica per a una hipoteca de 140.000 euros a 25 anys i amb un interès d’euríbor més 1% a la qual li toqui ser revisada amb la nova dada (normalment les que han de ser actualitzades al juliol), pagar 260 euros més al mes (fins als 806 euros) i 3.130 euros més a l’any (fins als 9.672 euros). Per a un préstec de 300.000 euros de les mateixes característiques, la pujada seria de 559 euros al mes i 6.708 euros a l’any, fins als 1.729 i 20.748 euros, respectivament.
L’euríbor, que mesura teòricament el tipus mitjà que es cobren els bancs entre si per prestar-se diners, registra des de principis de l’any passat una pujada sense precedents des de la seva creació el 1999. L’índex mira d’anticipar els moviments del Banc Central Europeu (BCE), que, per combatre la inflació, ha portat els tipus de referència del 0% al 3,75%, després d’elevar-los set vegades des del juliol després d’11 anys sense incrementar-los. L’autoritat monetària ha donat senyals que encara aprovarà algun increment addicional, però també que el final del cicle de pujades és a prop. El mercat ja espera només dos més de 0,25 punts percentuals al juny i juliol, per això l’euríbor s’està estabilitzant, si bé previsiblement superarà el 4% en el futur pròxim.
Quotes a l’alça
Malgrat aquesta moderació del ritme d’increment, les pujades de les quotes continuaran sent pronunciades en els pròxims mesos, per començar previsiblement a suavitzar-se en la segona part de l’any. Això es deu al fet que la revisió dels crèdits depengui del nivell de l’euríbor respecte al del mateix mes de l’any anterior. Així, les diferències interanuals més grans –superiors a tres punts percentuals– van començar a deixar-se notar el novembre passat (mes en què s’utilitza de referència l’euríbor del setembre) i es prolongaran fins a mitjans d’aquest exercici, quan l’índex començarà a comparar-se amb els nivells més elevats de finals de l’any passat i per tant les pujades de les quotes seran més suaus.
«La corba de l’euríbor s’està aplanant. El més lògic seria que l’estabilització que hem vist durant els últims quatre mesos d’aquest índex de referència de les hipoteques variables es mantingui també durant els pròxims mesos», ha afirmat el comparador i assessor hipotecari iAhorro. «Els hipotecats que tinguin problemes per arribar a fi de mes han de demanar cita al més aviat possible al seu banc per estudiar possibles solucions. En general, les entitats estan obertes a reestructurar el deute dels seus clients si aquests els demanen ajuda abans que es produeixi un impagament», ha recomanat el seu competidor HelpMyCash.com.
La pujada dels tipus oficials i de mercat no només està passant factura als ja hipotecats, sinó també als que estan firmant nous crèdits per comprar una casa. El tipus mitjà de les noves hipoteques es va situar en el 3,54% al març, última dada disponible. Es tracta de l’interès més car des de l’abril del 2012 i suposa una forta pujada davant l’1,54% de dotze mesos abans.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça