Cita anual
El Govern espanyol aprovarà la setmana vinent l’addenda al pla de recuperació de la UE
La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ven al Cercle una política econòmica «que funciona»
El Cercle d’Economia reclama consens per superar l’estancament real del nivell de vida
L’economia espanyola va aconseguir créixer el 5,5% el 2022 malgrat la inflació i la guerra a Ucraïna
La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha defensat a Barcelona la «política econòmica, responsable i equilibrada» aplicada pel Govern aquests cinc anys i que, com demostren les dades, «funciona». I ha remarcat les dades, que reflecteixen, al seu parer, la bona evolució de l’economia, com les afiliacions a la Seguretat Social que han crescut per sobre de la mitjana als nous sectors de l’economia digital durant la seva intervenció en la sessió final de la 38 Reunió Cercle d’Economia a Barcelona.
Calviño, que ha defensat el «lideratge» del president Pedro Sánchez a nivell europeu, ha anunciat que la setmana que ve el Govern aprovarà l’addenda al pla de recuperació perquè després l’aprovi Brussel·les, ja que cal complir les fites i objectius per aprofitar els fons europeus Next Generation. Amb aquesta addenda es tracta de sumar 10.000 milions més als del pla de recuperació en transferències (anteriorment s’havien calculat en 7.000 milions) i 84.000 milions més en crèdits tous. Aquest document s’ha elaborat amb les aportacions de tots els sectors i se centra, ha dit, en l’autonomia estratègica.
Eleccions i «vertigen»
Ho ha dit després de la presentació del president del Cercle, Jaume Guardiola, que ha recordat la nota d’opinió que ha emmarcat aquestes jornades que finalitzen avui i en la qual s’alerta sobre l’estancament del nivell de vida respecte a Europa i es retreu que els grans partits contribueixin a la polarització en comptes d’apostar pel consens. Guardiola li ha mostrat el «vertigen» que provoca la nova convocatòria electoral del 23 de juliol i els dubtes que es plantegen sobre la presidència europea en el segon semestre.
Calviño, que ha destacat el descens en l’augment de la inflació, situada en l’entorn del 3% i ha afirmat que «unes eleccions és el que menys vertigen li ha de fer qualsevol»; ha admès que després de la crisi financera es va produir «una dècada perduda» . I ha afirmat que aquest declivi «només ara l’estem començant a recuperar» gràcies a la política econòmica del Govern des del 2018. Segons el seu parer, l’estratègia de l’Executiu ha aprofitat el creixement per reduir el cost fiscal de la pandèmia. I per això s’han complert els criteris de dèficit i deute, es compliran aquest any i s’avançaran els previstos per al 2024, ha remarcat.
Ha admès l’augment dels ingressos fiscals, que ha atribuït en part a l’aflorament de l’economia submergida. L’ha utilitzat per justificar l’alça de recaptació «sense pujades d’impostos» i fins i tot algunes rebaixes. Calviño ha defensat les mesures de suport a ciutadans i sectors i la «resposta socialdemòcrata» dels fons Next Generation, dels quals uns 3.000 milions han sigut per a Catalunya.
Centres punters i universitats
La vicepresidenta ha destacat la importància d’aquests recursos per a una comunitat tan estratègica. Ha recordat els centres punters a nivell internacional, amb un ecosistema «bàsic» per a projectes d’R+D i el desenvolupament del Perte xip. I un altre gran actius són les «fantàstiques» universitats que té Catalunya, així com l’ecosistema de pimes i ‘start-ups’.
Al seu torn, ha afirmat que a l’addenda al pla de recuperació que s’aprovarà la setmana que ve s’inclouran canvis al ‘kit’ digital dirigit a pimes i autònoms perquè encara s’utilitzi més. Davant els empresaris i directius assistents a les jornades ha defensat mantenir la política «responsable i equilibrada» que, segons el seu parer, ha portat a terme l’Executiu de Pedro Sánchez. A preguntes de l’auditori sobre les diferències sobre la política econòmica del Govern ha considerat que es tractava d’«una pregunta trampa», ja que ha assegurat que desconeix quina és la proposta del principal partit de l’oposició.
Abans de la intervenció de la vicepresidenta, Guardiola ha destacat que la convocatòria electoral anticipada per al 23J provoca «cert vertigen» als empresaris, ja que, ha dit, els costa d’entendre com serà la presidència d’Europa en el segon semestre de l’any amb qüestions importants per a Europa i per a Espanya.
Mitjà i llarg termini
El president del Cercle ha defensat mantenir la idea de reflexionar a mitjà i llarg termini malgrat el context electoral. A Catalunya, ha explicat, la campanya de les municipals ha sigut molt menys crispada i el context té a veure amb mesures del Govern espanyol, avalades pel Cercle, «malgrat que van generar controvèrsia i van ser difícils de comprendre per a una part de l’opinió pública espanyola».
Notícies relacionadesDe tota manera, ha destacat que subsisteixen els problemes com el finançament i el nivell d’inversió de l’Estat a Catalunya. I ha insistit que el creixement actual és positiu, però la renda per càpita des de l’entrada a l’euro ha crescut poc i «hem retrocedit respecte als altres països de l’euro». «No és imputable a cap govern en concret, sinó que ens incumbeix a tots», ha resumit.
Segons el parer de Guardiola, augmentar el nivell de productivitat és el repte. Per a això ha insistit en el consens i «sembla que els grans partits alimenten la polarització política». I tot això davant riscos com la degradació del vincle generacional, l’augment del deute públic i les conseqüències de la indexació de les pensions amb la inflació i la falta de vivenda accessible i una llei sense consens amb l’oposició.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034