Cita anual
I Feijóo endevina la tecla al Cercle d’Economia
Feijóo promet un canvi «tranquil i serè» i evita el debat dels pactes amb Vox
El Cercle d’Economia reclama consens per superar l’estancament real del nivell de vida
Com un virtuós del piano, Alberto Núñez Feijóo, president del PP, ha endevinat la tecla aquest dimecres en la 38a Reunió del Cercle d’Economia a Barcelona. A diferència d’un any enrere, poc després d’estrenar-se en el càrrec, el líder de l’oposició ha entusiasmat els directius i empresaris que han omplert l’auditori de l’Hotel W en l’última de les tres jornades d’aquestes trobades anuals.
«S’ha vestit de president del Govern», s’ha aventurat a afirmar algun dels empresaris consultats. Feijóo fins i tot ha posat com a exemple els resultats de la política econòmica d’un Govern «socialdemòcrata de veritat», en les seves pròpies paraules, com el de Portugal.
El líder popular, que ha promès un canvi «tranquil i serè» si guanya les eleccions generals, ha eludit fins i tot els anuncis més populistes i demagògics com quan li han preguntat si suprimiria l’impost del patrimoni, davant un auditori contrari a aquesta figura, i, sobretot, el creat per l’Executiu per als patrimonis de més de tres milions d’euros. «Per començar a parlar, cal tornar-lo a les comunitats autònomes», però no ha volgut mullar-se sobre si cal suprimir-lo o no, perquè abans cal veure «quant guanyes i quant perds eliminant-lo», tot i que, en termes generals, el considera un impost «injust». Sí que ha recorregut a la broma a l’assegurar que els catalans «són els més patriotes», ja que són els que paguen més impostos.
«Sens dubte, si calgués votar demà mateix, el votaria, tot i que em temo que al llarg de la campanya electoral es radicalitzarà el missatge», ha afirmat un altre dels patrons consultats. Sense passar-se amb el discurs negatiu, tot i que ha destacat que «en l’hora que dura aquesta sessió es generen 8 milions d’euros de deute públic», que les despeses financeres el 2023 ascendiran a 40.000 milions, que anem endarrerits en la recuperació del nivell de PIB d’abans de la pandèmia i que «de cada quatre aturats un és espanyol», Feijóo ha volgut erigir-se com a líder polític anticrispació. Però ha soltat alguna indirecta: «Soc aquí perquè així ho crec. Un líder no s’ha d’amagar».
No ha aclarit si la dirigia al president Pedro Sánchez, que havia de donar el discurs de clausura de les jornades i que dilluns, després de convocar les eleccions anticipades, va declinar la seva assistència i va encarregar a la vicepresidenta Nadia Calviño que el substituís. Aquesta, quan li han proposat que comparés la política econòmica de l’Executiu amb la del PP, ha afirmat que es tractava d’«una pregunta trampa» perquè ha assegurat que ignorava «quina és la política econòmica del PP». Ella ha assegurat que en els últims cinc anys el Govern ha portat a terme una política «responsable i equilibrada que, com demostren les dades, funciona».
Temps i centenars de milions
Una de les principals crítiques del líder popular sobre les eleccions del 23J s’ha centrat en la seva oportunitat. Després de recordar que feia temps que el PP les demanava, tenint en compte el resultat de diumenge passat, ha considerat que «es podrien haver convocat conjuntament i els ciutadans s’haurien estalviat temps i centenars de milions».
Les proposta de Feijóo és elegir entre «una política frívola i inexperta» o una etapa «de solidesa i de gestió de les qüestions importants». Els aplaudiments més forts de l’auditori els ha arrencat al parlar d’impostos: que s’hauria d’haver ajustat la tarifa de l’IRPF de les rendes baixes i mitjanes a la inflació, i amb les seves crítiques als impostos a la banca i a les elèctriques que «semblen fets per ser impugnats».
Notícies relacionadesMolts dels que l’han escoltat coincideixen que «la situació econòmica», malgrat el creixement que es registra, «no és per a triomfalismes» i que «fan falta reformes». Tot això està bastant en línia amb la nota d’opinió del Cercle que ha emmarcat aquestes jornades i que denuncia l’estancament de la renda per càpita respecte a Europa i reclama consensos polítics per augmentar la productivitat.
Feijóo ha atret l’atenció de l’auditori també quan ha remarcat que un dels seus objectius «és que el PP sigui partit de govern a Catalunya». També ha instat a superar «la política d’enfrontament» i «enfortir les institucions» i «no premiar els que les degraden». Molts vigilaran que ho compleixi si guanya el 23J.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia