Informe
Els milionaris registren el descens de patrimoni més gran en una dècada
Espanya va ser el país entre els principals d’Europa on més va retrocedir el valor patrimonial dels acumulats per la inflació i els tipus d’interès
El Sabadell busca milionaris
Espanya reté el seu nombre de milionaris malgrat la pandèmia
La incertesa també afecta els que tenen grans fortunes. A Europa, amb una caiguda mitjana del 3,2% en el valor del patrimoni dels milionaris (individus amb actius per valor de més d’un milió de dòlars, exclosa la vivenda habitual, els béns de col·lecció, els béns de consum i els béns de consum duradors) i del 2,2% en el seu nombre, Espanya va ser dels que més van retrocedir, amb un descens en el valor patrimonial del 5,5%, fins als 687.200 milions de dòlars el 2022 pels efectes de la inflació i les pujades dels tipus d’interès, entre d’altres; davant del 0,5% a França; de l’1,1% al Regne Unit; del 2,7% a Itàlia; o el 2,2% a Alemanya, segons l’informe sobre la riquesa mundial que acaba de publicar Capgemini. I el nombre de milionaris a Espanya va passar de 246.500 persones el 2021 a 237.400 el 2022, amb un retrocés del 3,7%.
Les xifres contrasten amb les estadístiques de l’impost sobre la renda, en les quals figuren el 2020 (les últimes dades disponibles) poc més d’11.000 declarants de més de 601.000 euros anuals i, en l’impost de patrimoni, gairebé 214.000 declarants de patrimonis nets superiors a 300.000 euros. En tot cas les grans fortunes solen tenir molta part dels seus patrimonis a través de societats, que tributen a tipus més avantatjosos.
El mateix estudi destaca que el nombre de milionaris a escala global es va reduir l’any passat en un 3,3%, fins a 21,7 milions; mentre que el valor de la seva riquesa va descendir en un 3,6%, fins als 83 bilions de dòlars. Es tracta de la caiguda més gran en una dècada (2013-2022), provocada per la incertesa geopolítica i macroeconòmica que va provocar retrocessos borsaris.
El descens més gran de riquesa es va produir a Amèrica del Nord (-7,4%), seguida d’Europa (-3,2%) i Àsia-Pacífic (-2,7%). Per contra, l’Àfrica, Llatinoamèrica i l’Orient Mitjà es van mostrar més resilients i van experimentar un creixement financer el 2022, gràcies als bons resultats dels sectors del petroli i el gas.
Com a resultat de la incertesa econòmica, amb prou feines el 23% dels que s’enquadren en la categoria de milionaris van declarar haver generat més rendiments dels actius relacionats amb ESG (medi ambient o qüestions socials).
L’informe també assenyala que l’ampliació de la base de clients potencials de gestió de patrimonis és ara un imperatiu per ajudar a impulsar el creixement a llarg termini del sector de gestió de patrimonis. De fet, els experts consideren una gran oportunitat la franja patrimonial entre 250.000 i un milió de dòlars, denominada ‘affluent’. Es tracta d’una població que continua creixent en mida i influència financera.
Notícies relacionadesPer zones geogràfiques, Amèrica del Nord (46%) i Àsia-Pacífic (32%) concentren la major part dels rics del món en valor patrimonial i mida de la població. Malgrat posseir gairebé 27 bilions de dòlars en actius (gairebé el 32% del patrimoni total del col·lectiu de milionaris mundial), el 34% de les empreses no estan explorant aquest segment.
L’informe de Capgemini inclou 71 mercats, que representen més del 98% de la renda nacional bruta mundial i el 99% de la capitalització borsària mundial.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic