Parlament Europeu
Lagarde demana que Competència analitzi els sectors que més han augmentat els seus beneficis
El BCE suavitza la pujada de tipus a 0,25 punts però suggereix que n’hi haurà més
Nova pujada de tipus del BCE: ¿Què implica?
La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, s’ha mostrat aquest dilluns partidària que les autoritats de competència dels estats membres de la zona euro analitzin què hi ha darrere de les pujades de beneficis dels sectors empresarials que més van augmentar els seus resultats durant el 2022, entre els quals ha citat l’agricultura, la construcció, la restauració i el transport. «Sens dubte, ho consideraria perfectament necessari per comprendre i apreciar plenament si algunes pràctiques van ser legítimes o concertades», ha mantingut al Parlament Europeu.
L’alta funcionària francesa, així, ha apuntat que al llarg de l’any passat certs sectors van traslladar completament als preus que van cobrar als consumidors l’augment dels costos que els havia provocat l’espiral inflacionista, amb la qual cosa els seus marges empresarials no es van veure reduïts. De fet, ha afegit, en alguns casos fins i tot van elevar els seus preus per sobre del que s’hauria desprès si només haguessin traslladat aquest augment dels seus costos per l’IPC.
Aquests sectors, ha explicat Lagarde, «van aprofitar» un context en què l’oferta estava constreta pels colls d’ampolla, la demanda estava creixent per la sortida de la pandèmia, i totes les empreses anaven a apujar els preus per l’alça de la inflació. Darrere d’això, ha advertit, hi pot haver «pràctiques concertades o pràctiques guiades pel mercat», una cosa que les autoritats de competència, segons el seu parer, haurien d’analitzar. Una pujada de preus acordada és, precisament, sancionable per aquestes autoritats.
Pacte de rendes
Notícies relacionadesLagarde, això sí, ha apuntat que aquesta situació va ser «molt clara» l’any passat, però «menys evident» en els mesos transcorreguts del 2023. Ara els riscos a l’alça per a la inflació no venen tant dels marges empresarials com de les negociacions salarials. En aquest sentit, ha considerat important que patronals i sindicats pactin acords de sous que impliquin un repartiment de l’impacte de la inflació, ja que si s’entra en una espiral d’augments de beneficis i de salaris el BCE, ha advertit, haurà d’endurir en gran manera la política monetària.
La presidenta del banc central, així mateix, ha recordat l’estimació del seu organisme que les pujades de tipus aprovades des de juliol de l’any passat i la reducció del balanç de la institució tindran un impacte mitjà de dos punts percentuals menys d’inflació entre el 2023 i el 2025 a costa de reduir el creixement econòmic en una mitjana de dos punts més percentuals entre el 2022 i el 2025. Malgrat aquestes estimacions, ha advertit que el BCE ha de seguir endavant i portar els tipus a un nivell «prou restrictiu» per a l’activitat econòmica, ja que encara no té «evidència» que la inflació subjeu (sense els més volàtils energia i aliments) hagi tocat sostre.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia