Fons europeus
Addenda al Pla de Recuperació: les grans xifres que avui aprovarà el Govern
El Govern consolidarà la prohibició de talls de subministrament a consumidors vulnerables
El Govern destina 20.000 milions dels crèdits europeus a les autonomies
El Consell de Ministres preveu aprovar avui l’anomenada addenda al Pla de Recuperació, que inclou compromisos d’inversió i de reformes amb què atraure a Espanya 94.300 milions més de fons europeus Next Generation fins al 2026 que se sumaran als 70.000 milions de la primera fase. En total seran 164.300 milions de fons europeus en transferències i préstecs entre 2020 i 2026. El Govern també aprofitarà l’addenda per modificar algunes fites i objectius compromesos en el Pla de Recuperació inicial. Tot i que existeix un debat a Europa a favor d’allargar fins més lluny del 2026 el termini per executar els fons europeus, Espanya, de moment, es continua ajustant formalment a aquesta meta,mentre intenta negociar algunes pròrrogues, com el Perte del vehicle elèctric.
Ja s’han desemborsat 34.000 milions
En una primera etapa, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència aprovat per la Unió Europea el juliol del 2021 està servint per canalitzar a Espanya un total de 70.000 milions d’euros de transferències (a fons perdut) amb els quals s’estan subvencionant inversions de transformació verda, digital i social en l’economia espanyola. Espanya ja ha rebut tres entregues de diners de la Unió Europea per un total de 37.000 milions d’euros després d’haver certificat el compliment de 121 fites (inversions i reformes, com la laboral) compromeses en el Pla de Recuperació. Segons la vicepresidenta primera Nadia Calviño, ja s’han desemborsat 34.000 milions dels fons europeus i un 70% (27.000 milions) ja han sigut adjudicats a empreses, centres d’investigació, particulars i grups d’empreses a través de la resolució de les diferents convocatòries.
94.300 milions més
Ara, l’addenda és el document que ha de servir per atraure 7.700 milions d’euros més en transferències addicionals (a fons perdut), així com 84.000 milions d’euros en préstecs per finançar, amb un menor tipus d’interès i a més llarg termini, inversions del Pla de Recuperació en què participen el sector privat o les administracions públiques. El Govern ha previst canalitzar aquests 84.000 milions en préstecs a través de 12 fons destinats a sectors productius i projectes regionals. Tot això a canvi de nous compromisos amb Europa de reformes i inversions. A més, l’addenda també inclou els projectes que seran finançats amb 2.600 milions del nou mecanisme RepowerEU amb què la Unió Europea pretén avançar en la seva autonomia energètica.
A finals del 2022, la ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va exposar un primer esborrany d’aquesta addenda, en la qual l’Executiu ha continuat treballant a fi d’aprovar-ne la versió definitiva i formal avui per remetre-la a Brussel·les abans que se celebrin les eleccions generals el 23 de juliol. Segons el reglament, el termini màxim per remetre aquesta addenda seria el 31 d’agost.
26.300 milions per als Pertes
Amb els nous préstecs, el Govern pretén impulsar la industrialització i autonomia estratègica en els àmbits d’energia, agroalimentació, indústria, tecnologia i digitalització i reforçar les inversions dels 12 projectes estratègics (Perte) ja aprovats i en marxa. Segons es va avançar al desembre, l’addenda preveu que 26.300 milions (els 7.700 milions de subvencions més 18.600 milions dels crèdits) es destinaran a reforçar els Pertes en marxa.
Fons autonòmic de 20.000 milions
Entre els 12 fons de finançament previstos a l’addenda s’inclou la creació d’un fons per a inversions sostenibles de les autonomies, per un import de 20.000 milions, que es gestionarà amb la col·laboració de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i del Banc Europeu d’Inversions (BEI).
Crèdits ICO per 22.500 milions per a empreses
Un programa dotat amb 22.500 milions d’euros de finançament que s’articularà a través de l’ICO tindrà per objectiu la modernització de les empreses espanyoles, «amb especial atenció per a les pimes», segons Calviño (inicialment s’havien previst 15.000 milions per a aquesta finalitat).
També incorpora un fons de 1.000 milions per finançar actuacions de modernització del sector turístic. A més, es preveu la creació d’instruments financers per recolzar inversions socials i en l’àmbit audiovisual.
Reforç del kit digital
També es preveu ampliar el programa de subvencions del kit digital, que, després de l’aprovació de l’addenda, arribaran no només a les pimes de menys de 49 treballadors, sinó també a les petites i mitjanes empreses que tinguin a partir de 50 empleats. Segons Calviño, aquest programa ja ha arribat a 230.000 pimes.
Notícies relacionadesUna dotació de 2.200 milions servirà per introduir nous incentius fiscals per a inversions verdes a favor de famílies i empreses.
4.000 milions per a vivenda social
L’addenda també preveu una línia de l’ICO per 4.000 milions d’euros per finançar la posada en marxa de 43.000 noves vivendes de lloguer social que el president Pedro Sánchez va anunciar abans de les eleccions autonòmiques i municipals.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim