Previsions
L’OCDE millora la seva previsió de creixement d’Espanya aquest any al 2,1%
Una altra bona notícia econòmica per al Govern de coalició del PSOE i Unides Podem. L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha millorat la seva previsió de creixement d’Espanya per a aquest any. El Producte Interior Brut (PIB) espanyol creixerà un 2,1% en el conjunt del 2023 –la mateixa taxa que pronostica el Govern–, segons les previsions publicades aquest dimecres al matí per aquest organisme internacional, la seu del qual es troba a París. Tot i que l’economia espanyola patirà un alentiment, creixerà per sobre de la mitjana de la zona euro (0,9%) i dels 38 països –la gran majoria d’ells occidentals– de l’OCDE (1,4%).
Aquest organisme internacional millora en quatre dècimes les seves expectatives sobre el PIB espanyol en comparació amb les seves anteriors previsions, publicades al març. Apunta a una tendència semblant a la prevista pel Banc d’Espanya, que va parlar recentment d’un increment del PIB «superior al 2%». El creixement estimat per aquest òrgan internacional també resulta superior al pronosticat recentment per la Comissió Europea. L’Executiu europeu preveu una pujada de l’1,9% del PIB espanyol per al 2023, segons les seves últimes estimacions comunicades a mitjans de maig. La nova projecció de l’OCDE del 2,1% coincideix amb la formulada pel Govern per a aquest exercici.
El 2,1% d’Espanya representa el ritme de creixement més elevat entre els grans països de la Unió Europea. És clarament superior al d’Itàlia (1,2%) França (0,8%) i Alemanya (0%). La principal potència econòmica del Vell Continent continua sent la més afectada per la inflació i la guerra d’Ucraïna i experimentarà un creixement nul.
Un creixement de l’1,9% el 2024
«Davant el context desafiador de la guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna, l’economia d’Espanya ha resistit de manera remarcable», destaca en el seu informe l’organització. «La confiança de les empreses i dels consumidors ha millorat des de la tardor, tot i que la dels consumidors continua sent molt baixa», afirma en la part dedicada a l’economia espanyola. «El mercat laboral és dinàmic i va registrar un creixement de l’1,3% en el primer trimestre del 2023», afegeix.
L’OCDE també millora les previsions de creixement d’Espanya per a l’any que ve. Tot i que el PIB espanyol continuarà amb la seva tendència actual de desacceleració, creixerà un 1,9% el 2024. Aquest percentatge és dues dècimes superior a les seves anteriors projeccions, tot i que resulta inferior al 2% previst per la Comissió Europea. D’altra banda, l’Estat espanyol registrarà a finals d’any una inflació del 3,9%. És a dir, tres dècimes menys de l’estimat fa tres mesos i menys de la meitat de la pujada dels preus el 2022, del 8,3%. Aquest percentatge elevat del 3,9% es mantindrà, no obstant, al llarg de l’any que ve, segons les seves previsions.
Alentiment a l’eurozona
Segons l’OCDE, «s’han relaxat una sèrie de factors que pesaven negativament sobre l’economia mundial», com la inflació, la crisi energètica o les restriccions per la covid-19 a la Xina. Tot això contribueix en una lleugera millora de les previsions del creixement mundial. El PIB del conjunt del planeta creixerà aquest any un 2,7%, cosa que representa una dècima més que en les anteriors projeccions de l’organisme. Un percentatge que resultarà inferior al 3,3% de l’any passat.
Notícies relacionadesUna de les claus d’aquest creixement mundial serà la reactivació de l’economia xinesa. El gegant asiàtic –la segona potència econòmica en termes de PIB, només per darrere dels Estats Units– creixerà un 5,4%, després d’haver patit un 3% l’any passat, marcat per les múltiples restriccions de la política de «covid zero» de Pequín. En canvi, l’economia nord-americana patirà un alentiment i el seu PIB amb prou feines pujarà un 1,6% aquest any i 1% el 2024. L’eurozona experimentarà una dinàmica semblant amb un clar alentiment aquest any: el PIB dels 20 països que utilitzen l’euro creixerà a penes un 0,9%, tot i que aquest percentatge pujarà l’1,5% el 2024.
L’OCDE adverteix que el problema de la inflació «continuarà persistint». Malgrat el descens en els preus de l’energia i els aliments, aquesta pujada dels preus es deurà ara «a l’augment dels serveis», que sol ser «més constant que el de les primeres matèries i depèn més dels costos laborals». Davant aquesta conjuntura, els governs dels països de l’OCDE afronten el repte complex de reduir la inflació sense que això soscavi el creixement econòmic. «Els dirigents han d’impulsar polítiques que reforcin i facin més sostenible el creixement. Això resulta difícil», adverteix en el seu informe.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia