Política monetària
La Reserva Federal dels EUA interromp les pujades de tipus d’interès
De vegades cal aturar-se no perquè s’hagi arribat a la destinació fixada, sinó per veure el camí recorregut i determinar per on i com continuar. Això és el que ha fet la Reserva Federal dels Estats Units aquest dimecres, quan per primera vegada en les 11 últimes reunions del seu Comitè Federal de Mercat Obert ha posat en pausa les pujades dels tipus d’interès amb què durant 15 mesos ha estat combatent la inflació, deixant el preu del diner en la forquilla d’entre el 5 i el 5,25%.
Amb aquesta decisió, que era àmpliament anticipada pels analistes i a què la Fed havia obert la porta en la seva reunió del maig, el banc central nord-americà trepitja el fre del que ha sigut el ritme més agressiu de pujades de tipus des dels anys 80. Però pot ser que només sigui una aturada temporal, una pausa breu per estudiar com la política monetària està impactant i afectant l’economia real, ja que els efectes de les pujades no són immediats. Perquè de fet, en un moviment que ha agafat molta gent per sorpresa, la Fed ha suggerit que hi podria haver dues pujades més aquest any, i no només una com molts havien anticipat.
Dues possibles pujades més el 2023
En l’actualització de les previsions econòmiques trimestrals, actualitzades per primera vegada des del març, la Fed calcula ara acabar l’any amb els tipus al 5.6%, en lloc del 5,1% previst al març. Assumint que les pujades es fan en increments d’un quart de punt percentual, això implicaria dues pujades més en les reunions que queden abans que s’acabi el 2023. La pròxima se celebra el 25 i 26 de juliol.
«Gairebé tots els membres del comitè esperen que serà apropiat apujar els tipus d’interès una mica més de cara a final d’any però en aquesta reunió, considerant quant i que ràpid que ens hem mogut, hem considerat prudent mantenir el rang per permetre que el comitè valori informació addicional i les seves implicacions per a la política monetària», ha explicat després en roda de premsa Jerome Powell, president de la Fed.
Powell no ha garantit que la primera d’aquestes potencials pujades arribi en la pròxima reunió, tot i que ha admès que s’ha parlat del conclave del juliol en el d’aquesta setmana. Ha insistit en la seva frase habitual que aniran «reunió a reunió». Però també en un moment de la compareixença davant els mitjans ha utilitzat la paraula «salt» en comptes de pausa per parlar de la decisió d’aquest dimecres, una cosa que ha corregit immediatament. Tampoc ha contestat a la pregunta de quin és el valor de fer la pausa i suggerir possibles pujades en comptes d’apujar directament («no perdo pes apuntant-me al gimnàs, hi he d’anar», ha plantejat amb una gràfica metàfora el reporter).
Retallades no abans de dos anys
El que sí que ha descartat Powell és que hi pugui haver retallades de tipus aviat. »Será apropiat tallar quan la inflació estigui baixant de forma realment significativa i estem parlant d’un parell d’anys», ha dit. «Ni una persona del comitè ha suggerit una retallada de tipus aquest any, i jo no penso que hi hagi cap possibilitat que sigui el més apropiat. La inflació realment no ha baixat. No ha reaccionat gaire a les nostres pujades. I hem de mantenir el rumb» (utilitzant en anglès una expressió similar al «‘keeping at it’» que va donar títol a les memòries de Paul Volcker).
Powell també ha insistit que «encara queda molt camí per recórrer» en el procés per mirar de fer tornar la inflació a l’objectiu del 2% que té com un dels seus mandats la Fed.
Inflació i ocupació
Les últimes dades sobre la inflació, que es van publicar aquest dimarts i van confirmar un fre en el ritme de la pujada de preus, que va passar del 4,9% interanual de l’abril al 4% dl maig, han contribuït sens dubte a la pausa decidida per la Fed. Però en aquestes mateixes dades es va veure que la subjacent, un cop s’eliminen dels càlculs els aliments i el combustible, els preus continuen creixent massa ràpid: al 5,3% interanual el maig, una pujada de 0,4% respecte a l’abril. En tots els casos, a més, s’està lluny de l’objectiu de la Fed de mantenir la inflació en el 2%.
També les últimes dades d’ocupació, amb 339.000 llocs de treball creats al maig, el mes número 29 consecutiu de creixement, mostren un mercat laboral fort.
I es manté la por que una aturada prematura en la pujada de tipus permeti que s’enquisti la inflació, el que forçaria a mesures encara més agressives.
«L’economia enfronta vents de cara per condicions de crèdit més ajustades per a les famílies i els negocis que probablement pesaran en l’activitat econòmica, les contractacions i la inflació», ha dit Powell, que ha remarcat que «l’extensió d’aquests efectes continua sent incerta».
Les noves previsions
Notícies relacionadesEn les previsions econòmiques trimestrals sobre tipus, atur, inflació i creixement econòmic actualitzades en aquesta reunió es considera que s’intensificarà el creixement econòmic dels EUA, que passa a calcular-se de l’1% aquest any pel 0.4% que es preveia al març. La taxa d’atur es calcula que acabarà el 2023 en el 4,1%, en lloc del 4,5% previst fa tres mesos. Les perspectives d’inflació es moderen del 3,3% internanual al 3,2%, però en el cas de la inflació subjacent no baixen sinó que pugen: la Fed creu ara que acabarà el 2023 al 3,9%, en lloc del 3,6% que va calcular al març.
Tot i que les previsions solen fallar, són un indicatiu del raonament de la Fed. I s’han vist complicades per la incertesa sobre l’impacte i l’abast que també han pogut tenir en l’economia ajustos en el crèdit de la banca després de les últimes turbulències en el sector.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034