Hipoteques
L’euríbor diari supera el 4% per primera vegada des de novembre del 2008
El combat del Banc Central Europeu (BCE) contra la inflació a base de pujades dels tipus d’interès oficials continua augmentant la pressió per als hipotecats. Tot just un dia després que l’autoritat monetària hagi tornat a encarir el preu del diner, la taxa diària de l’euríbor a un any ha superat aquest divendres el nivell del 4% per primera vegada des del 26 de novembre del 2008. Caldrà esperar que acabi el mes per saber quina serà la taxa mitjana mensual de l’euríbor que servirà de referència per a les hipoteques a què toqui revisar les quotes amb la dada de juny. Però en qualsevol cas l’augment serà substancial: previsiblement de més de tres punts més el diferencial pactat en els contractes.
Tot i que hi ha hipoteques a tipus variable que es revisen cada sis mesos, la majoria ho fan una vegada l’any. Les quotes pugen si l’euríbor és més alt que dotze mesos abans el mes que serveix de referència per revisar el crèdit. El juny de l’any passat, estava en el 0,852%, mentre que des de principis de mes acumula una taxa mitjana del 3,928%, si bé és previsible que segueixi a l’alça després de la decisió de dijous del BCE d’apujar els tipus en 0,25 punts percentuals per vuitena vegada consecutiva, anunciar un nou increment al juliol i deixar entreveure que n’hi podria haver un altre d’addicional al setembre.
En cas que es confirmés, la facilitat de dipòsit (l’interès amb què el banc central remunera els diners que guarda als bancs, el més rellevant en l’actual context) podria arribar al 3,75% o al 4%. L’euríbor –que teòricament mesura el preu a què es presten diners els bancs entre si– mira d’anticipar els moviments d’aquest tipus oficial, al qual afegeix una prima. Per això és previsible que l’índex al qual estan lligades la majoria de les hipoteques a tipus variable a Espanya continuï situant-se per sobre del 4% en el futur immediat.
Pujades de les quotes
Per revisar les quotes hipotecàries, normalment s’utilitza com a referència l’euríbor de dos mesos abans. És a dir, que la dada de juny impactarà en els crèdits que els toqui la revisió a l’agost. Només amb la taxa mitjana de l’euríbor des de principis de mes del 3,928%, una hipoteca de 140.000 euros a 25 anys i amb un interès d’euríbor de més 1% passaria a pagar 229,2 euros més al mes (fins als 812 euros) i 2.750 euros més a l’any (fins als 9.750 euros). Per a un préstec de 300.000 euros de les mateixes característiques, la pujada seria de 491 euros al mes i 5.893 euros l’any, fins als 1.741 i 20.894 euros, respectivament.
Segons un estudi d’Idealista, les quotes hipotecàries han pujat de mitjana un 46% des del 2019. Així, una hipoteca a 30 anys per a una vivenda de dues habitacions ha passat de tenir una quota mitjana de 352 euros el maig del 2019 a 513 euros. A més, assenyala l’informe, els estalvis mitjans necessaris per a l’entrada d’una hipoteca s’han incrementat un 21% en el mateix període, des dels 34.906 euros als 42.300 euros. Darrere d’això hi ha la brutal escalada de l’euríbor, la més forta i més ràpida des que es va crear el 1999, que ha passat de rondar mínims històrics el desembre del 2021 (-0,502%) a arribar al 3,862% al maig i apuntar a acabar juny per sobre del 4%.
A Espanya, hi ha unes cinc milions d’hipoteques per a la compra de vivenda, de les quals 3,7 milions són a tipus variable lligades a l’euríbor. D’aquestes últimes, el 35% (1,295 milions) es revisen amb les dades de l’índex de referència del gener al juny; el 25% (925.000) amb les del juliol al setembre i una mica menys del 40% (1,48 milions) amb les de l’octubre al desembre. Les pujades més accentuades de les quotes, superiors a tres punts percentuals més el diferencial, les han patit i les patiran els crèdits revisats amb les dades de l’euríbor d’entre l’octubre passat i aquest juny.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça