Visita a l’equip suís

Barcelona enrola les escoles de primària en la Copa Amèrica de vela

Barcelona enrola les escoles de primària en la Copa Amèrica de vela

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Perquè els pares i mares respectin els senyals de circulació quan van al volant, la millor estratègia és convèncer els seus fills de la importància de conduir de manera prudent. Si es vol aconseguir que un adult abandoni el tabac, cal buscar la complicitat dels seus descendents, que reiteradament convidaran els més grans a no encendre un cigarro. Per aquest motiu, si els més petits de la casa s’enamoren de la Copa Amèrica de vela que se celebra a Barcelona l’any que ve, el més probable és que arrosseguin les seves famílies a viure l’esdeveniment esportiu i tecnològic.

Amb l’objectiu d’implicar-hi la ciutat i acostar aquesta disciplina al gran públic, l’ajuntament ha impulsat el projecte ‘Viu la vela’, que durant tres anys acostarà la Copa a 17.000 alumnes de sisè de primària de 359 centres educatius, 32 dels quals són d’educació especial. Dimecres va ser el torn de l’Escola Mediterrània, de la Barceloneta, que va visitar la base de l’equip suís Alinghi Red Bull Racing.

Preparatius per entrenar

Els nois i noies passen pel costat de la base en obres de Luna Rossa Prada Pirelli, que aquests dies accelera els treballs per tenir-la a punt al més aviat possible. Tot el Port Vell està ple d’operaris, màquines i grues per arribar a temps als terminis, ja que en un mes arribaran per entrenar al litoral barceloní. «¿Aquesta és la vostra?», pregunta un jove a Willy Losa, membre de l’Alinghi que els acompanyarà durant tot el recorregut.

Després de desfer l’equívoc i indicar que aquest edifici modular pertany als italians, Losa aprofita per conèixer una mica els 20 nens i nenes i el seu tutor, Guillem Castro, i la professora Sara Ruiz. S’endinsen al moll de Llevant, on el barco més gran, l’AC75, es prepara per sortir a entrenar. El moviment a la coberta és intens i no perden detall.

Sortida amb un ‘optimist’

«El meteoròleg Enric Agut ens va venir a fer una xerrada a classe sobre la competició i fa uns dies vam sortir a navegar amb un veler petit, un optimist», relata el tutor. Veure en directe els enormes monobucs amb ‘foils’ de l’equip suís és la guinda del programa, que es repetirà l’any vinent. A Alinghi Red Bull Racing es desfan en atencions perquè els més joves, que tenen entre 10 i 11 anys, es diverteixin.

«¿Qui vol posar-se el casc de comunicacions? ¡Compte, que pesa!», riu Israel Martínez, que és una de les persones que ajuda en l’operativa de condicionar el barco que, com els explica, mai es queda a l’aigua. Preparar-lo és un procés que dura entre tres i quatre hores; les comparacions amb la fórmula 1 són constants. Els explica quants peus mesura l’AC75, quants en fa l’AC40, els fa calcular quants metres són, els parla de la seguretat a bord, de bombones d’oxigen, de les velocitats de vertigen a les quals arriben.

Les noies pregunten

Martínez i Losa expliquen que per primera vegada en la història de la Copa Amèrica de vela competiran dones, una novetat que capta l’atenció de les noies del grup. No acaben d’entendre que s’hagi trigat tant –la prova nàutica data de 1851– ni que elles hagin de tenir 18 anys per competir quan als homes se’ls deixa als 17.

Comenten entre elles que l’any que ve els agradaria veure les regates, que és, al cap i a la fi, la intenció de l’activitat. A més, a l’arribar a la carpa on estan guardats els dos AC40, un simpàtic Diego Negroni els dona la lliçó de física del dia. Infla i reparteix globus, convida algun dels nens a acostar-se a les «ales» de l’AC40 i, amb truc de màgia inclòs en què fa veure que s’ha tallat un dit amb una d’elles, els demostra que estan molt afilades.

A la recerca de voluntaris

Notícies relacionades

Els joves de l’Escola Mediterrània parlen també una estona amb Matías Bühler, tripulant de l’Alinghi que s’encarregarà dels equips de joves, que ara fan més preguntes, mostra que han aconseguit despertar la seva curiositat nàutica. Ja a l’hangar, les veles dels barcos ocuparan les últimes explicacions de l’equip suís.

Però l’interès per implicar la ciutadania no només se centra en les escoles. America’s Cup Events (ACE) vol entusiasmar tothom, per això ha obert també un programa de voluntariat que aspira a reclutar 2.300 persones per a Barcelona i 350 més per a les regates preliminars de Vilanova i la Geltrú (Garraf, Barcelona) al setembre, comenten. Però per a això han de tenir 18 anys i encara són petits.