Curs APIE

Herrero carrega contra Escrivá: «No és bo passar de l’Airef al Govern»

Herrero carrega contra Escrivá: «No és bo passar de l’Airef al Govern»

APIE

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La presidenta de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), Cristina Herrero, ha criticat aquest dijous amb duresa el seu antecessor en el càrrec i actual ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, després que aquest ataqués fa uns dies un informe del supervisor fiscal sobre l’ingrés mínim vital. No «em veig de ministra en cap Govern. És més, segons la meva opinió, no és bo passar de l’Airef al Govern i, sens dubte, seria impensable passar del Govern a l’Airef», va llançar en unes jornades de l’APIE i la UIMP patrocinades per BBVA. 

Herrero, així, ha reconegut que la «va sorprendre bastant» la reacció del ministeri davant el seu informe. Escrivá, així, va acusar l’Airef de falta d’interlocució amb el seu departament i d’utilitzar dades «d’escassa qualitat i falta de fonamentació». És més, en un gest amb pocs precedents, Herrero estava presentant en roda de premsa les conclusions d’aquest informe quan el ministeri publicava a través de la xarxa social Telegram el seu total rebuig al contingut del document.

La presidenta de l’Airef, en aquest sentit, ha defensat que la seva institució fa anàlisis «tècniques rigoroses» i basades en «dades objectives», no en «plantejaments polítics», mentre ha assegurat que va mantenir uns deu contactes amb el ministeri durant l’elaboració de l’informe. Així mateix, ha argumentat que sempre hi poden haver «discrepàncies basades en dades objectives i arguments tècnics», però sempre que es facin dins dels «límits imposats per la lleialtat» institucional. 

Temptació d’ingerència

Notícies relacionades

Herrero, a més, ha advertit que els governs «sempre tenen la temptació d’obrir esquerdes» en la independència d’un organisme com l’Airef, que resulta «incòmode», ateses les seves competències per supervisar la política fiscal. Així, ha continuat, els executius tenen la temptació de «desprestigiar» les seves anàlisis o «limitar» els seus recursos. «No es poden obrir esquerdes al nostre principi d’independència, que hem de defensar cada dia», ha proclamat. 

En aquesta línia ha emmarcar el seu rebuig de passar de l’Airef a un ministeri, el camí que va seguir Escrivá fa uns anys. «Jo vaig sentir que havíem de reafirmar la nostra independència. Pot ser positiu per al país, que sens dubte ho ha sigut, però a la institució l’obliga a demostrar encara més la nostra independència», ha llançat la que va ser número dos de l’ara ministre quan aquest era el president de l’Airef.