Observatori dels marges empresarials

El Govern revisarà si les empreses aprofiten la inflació per guanyar més

El Govern revisarà si les empreses aprofiten la inflació per guanyar més

EFE / EPA /LUDOVIC MARIN / POOL

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha anunciat aquest dijous que el Govern examinarà la setmana que ve si els diferents sectors productius, en general, i el sector energètic i el financer, en particular, s’han beneficiat de la crisi de la inflació i la guerra d’Ucraïna per augmentar els seus beneficis. L’Executiu espanyol convocarà la setmana que ve per primera vegada l’observatori dels marges empresarials. «Tindrem la primera reunió (...) per analitzar tota la informació disponible i veure si s’està produint un eixamplament dels marges en els diferents sectors», ha assegurat la ministra d’Economia en declaracions a la premsa a París, després de ser preguntada sobre la manera que les cadenes de distribució s’han beneficiat de la baixada de l’IVA en els aliments.

«Hi ha sectors en què hi ha hagut un eixamplament dels marges empresarials, com el de l’energia o el dels bancs, dos àmbits en què precisament per això hem establert un impost extraordinari sobre els beneficis extraordinaris per tenir un repartiment just», ha afirmat la dirigent socialista, que va viatjar a la capital francesa per participar en una cimera sobre la lluita contra el canvi climàtic en països del sud global. «El dia 29 tinc una reunió amb els representants dels usuaris de serveis financers i les patronals bancàries, per veure com continuar donant suport a les famílies que es veuen més afectades per la ràpida pujada dels tipus d’interès de les hipoteques», ha afegit.

L’observatori dels marges empresarials s’estrenarà la setmana que ve amb la seva primera reunió. A més del Ministeri d’Economia, participen en l’observatori el Banc d’Espanya i l’Agència Tributària. En principi, aquesta primera trobada serà de caràcter tècnic, sense la presència dels màxims representants d’aquests organismes.

Pròrroga de la baixada de l’IVA dels aliments

Pròrroga de la baixada de l’IVA dels alimentsL’Executiu examinarà si aquests sectors s’han aprofitat de la crisi d’inflació en un moment que ultima la pròrroga d’algunes de les seves mesures estrella per fer front a la inflació. Calviño ha confirmat la seva voluntat d’allargar la baixada de l’IVA dels aliments més enllà del 30 de juny: «Continuarem mantenint-la (...) mentre es mantingui una inflació superior a la que seria acceptable. El Govern de coalició del PSOE i Unides Podem també s’obre a prorrogar les ajudes al transport públic. «És sens dubte una de les mesures estrella. No només perquè suposa un alleujament important per a les butxaques de les famílies, sinó que també va en la línia d’impulsar un transport més sostenible», ha defensat la vicepresidenta.

Notícies relacionades

Malgrat les bones dades macroeconòmiques –la previsió de creixement d’Espanya aquest any (superior al 2%) és més del doble que la mitjana de la zona euro–, la patacada electoral del 28 de maig va reflectir el malestar econòmic que impera en una part considerable de la societat espanyola. La recuperació i les ajudes impulsades no arriben a les butxaques de tots els ciutadans. Almenys així ho va reconèixer la setmana passada la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz: «La gent ho està passant malament», va dir la líder de la coalició d’esquerres Sumar en les eleccions generals del 23 de juliol.

La ministra del PSOE ha defensat un discurs més optimista –o menys realista, segons els seus detractors– sobre la situació econòmica. «L’economia espanyola està en un creixement molt fort. Hem protegit les rendes de les famílies, el que explica que la renda disponible de les llars espanyoles estigui millorant, fins i tot en un context internacional tan complex», ha afirmat Calviño. I, de fet, ha acusat de «negacionisme econòmic» el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per considerar que «l’economia espanyola està estancada o fins i tot en declivi».