Conflicte laboral
Vaga a H&M: ¿per què fa vaga la plantilla, què demanen i què ofereix l’empresa?
Els treballadors d’H&M i la direcció estan immersos en un conflicte laboral, en el qual la part sindical ha convocat un cicle de vagues coincidint amb l’inici de la temporada de rebaixes d’estiu. Les centrals reclamen millores salarials i vinculades amb la jornada laboral, mentre l’empresa públicament s’avé a negociar i acceptar les esmentades reclamacions, si bé les parts encara no han aconseguit posar-se d’acord. Durant els pròxims dies estan convocades aturades i concentracions davant les principals botigues de la firma tèxtil a Espanya. Aquestes són les claus del conflicte.
¿Per què fan vaga els treballadors?
Els sindicats CCOO i UGT van realitzar aquest dimarts passat un primer dia de protestes, amb dues aturades parcials –al matí i a última hora de la tarda– que segons els organitzadors va aconseguir tancar més de 100 botigues a tot Espanya. Amb un seguiment entre la plantilla, segons aquestes mateixes fonts, de prop del 90%. Hi ha dues jornades més d’aturades convocades, aquesta vegada de 24 hores cada una, els pròxims 22 i 26 de juny.
Les centrals denuncien la sobrecàrrega de treball que estan patint gran part dels 4.000 empleats –800 d’ells a Catalunya– que té H&M distribuïts per botigues i oficines a tot Espanya. Afirmen que la política de l’empresa, especialment arran de l’últim expedient de regulació d’ocupació (ero) efectuat el 2021 –i que es va saldar amb 340 acomiadaments–, és la de no cobrir baixes ni excedències. La qual cosa deixa amb falta de mans unes plantilles on el contracte més habitual és el de temps parcial.
¿Què reclamen els sindicats?
Les reivindicacions de les centrals per arribar a un acord i resoldre el conflicte se centren en la cobertura de baixes, l’ampliació d’hores i introduir un complement salarial en funció de les vendes que faci cada botiga. En tant que l’origen del conflicte està en la sobrecàrrega d’hores, segons denuncien els sindicats convocants, el primer punt de les seves reivindicacions és que l’empresa contracti substituts per cobrir totes les baixes de llarga durada i excedències que es produeixin entre la plantilla.
Una altra demanda, entre un col·lectiu on el més habitual és treballar a temps parcial, és ampliar la jornada a part de la plantilla. Prioritzant arribar a la jornada completa de 40 hores –el que aparella més sou a final de mes– i fent-ho primer a aquelles treballadores –el col·lectiu està eminentment feminitzat a les botigues– que portin més anys en l’empresa. En aquest sentit, també exigeixen que l’empresa ampliï abans horaris als empleats ja en plantilla que no contracti reforços puntuals a través de contractes eventuals o d’ETT.
La tercera reivindicació és la inclusió d’un incentiu per vendes, per premiar aquelles botigues que millors números registrin.
¿Què ofereix l’empresa?
La direcció d’H&M va emetre un comunicat durant el primer dia de protestes en què reafirmava el seu respecte al dret de vaga dels treballadors i la seva predisposició a negociar per resoldre el conflicte. Segons aquest mateix comunicat, al qual es remet la companyia, H&M «proposa un increment dels recursos efectius en botiga a través d’ampliacions definitives d’hores en contractes a temps parcial i més contractacions i una retribució més gran a través d’un sistema flexible basat en la consecució d’objectius. Així mateix, la companyia planteja mesures per reduir l’absentisme amb l’objectiu d’incrementar els recursos efectius en botiga».
És a dir, tots els punts reclamats pels treballadors estan inclosos en l’esmentada proposta. No obstant, des de les centrals acusen l’empresa de plantejar-los l’esmentat pla en genèric i sense concretar hores abans d’iniciar-se les aturades. I per poder desbloquejar les negociacions i evitar noves protestes, els sindicats exigeixen a H&M que detalli quants efectius pensa contractar i a quin ritme, a quants treballadors pretén ampliar la seva jornada laboral i quin tipus de plus complementari per vendes estudia.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça