Vaga
Els treballadors amarguen les rebaixes a H&M: «Les muntanyes de roba són més altes que els nostres sous»
Falten pocs minuts per a les dotze del migdia i un esclat de joia ressona en ple passeig de Gràcia de Barcelona, en paral·lel al motoret que guia el tancament de persianes de la botiga estrella d’H&M. «Queda tancat, queda tancat», criden desenes de treballadors de la firma tèxtil concentrats aquest dimecres per exigir més contractacions i millors sous. Entre pots de fum de color vermell, la plantilla de dependents i personal de botiga secunda el primer dia de vaga de 24 hores que ha obligat H&M a tancar totes les seves botigues a Barcelona i més d’un centenar a tot Espanya, segons afirmen els sindicats.
«What’s going on? [¿Què passa aquí?] Pregunta un grup de cinc joves britàniques. «‘Strike, strike’ [Vaga]», li respon una de les treballadores que està repartint octavilles. Les cinc britàniques, carregades amb diverses bosses de la competència, deixen anar un «OK» i fan mitja volta, encarant sense més preocupacions el seu pròxim objectiu comercial.
L’encreuament entre Gran Via i passeig de Gràcia és un formiguer de turistes, adolescents i jubilats que aprofiten el primer dia de rebaixes per fer les compres. Dels avantbraços dels vianants pengen bosses de paper o plàstic plenes de roba estiuenca, però cap llueix la marca H&M. Malgrat que la direcció ha intentat obrir la botiga amb uns quants empleats –«tots d’ETT contractats específicament per avui», comenten des dels sindicats»–, les protestes dels treballadors en vaga els han obligat a tancar.
Un conflicte laboral no és un bon reclam i les marques rivals amb botiga a la zona noble de Barcelona es freguen les mans. «Moltes rebaixes, però sense nosaltres, res de res», criden els treballadors apostats davant la ‘flagship’ d’H&M. «No us feu els suecs, apugeu-nos els sous», és un altre dels eslògans que coregen els treballadors, amb referència a l’origen dels amos de la corporació tèxtil, fundada el 1947 a Västerås (Suècia).
«Anem desbordats tot el dia»
L’Hèctor i la Marta –els anomenarem així per preservar el seu anonimat– són dos dels treballadors que han secundat el primer dia de vaga de 24 hores convocada per CCOO i UGT a tot Espanya. «Fa 15 anys que treballo a H&M i la cosa ha anat a pitjor, clarament. El que abans fèiem entre 10 persones ara ho hem de fer entre tres», explica l’Hèctor. «Anem desbordats tot el dia i els clients ho noten, els veus buscant-te per tota la botiga», afegeix la Marta. «No volen contractar més gent i anem molt atabalats. La gent acaba petant i s’agafa la baixa», coincideixen. «Pels mil euros i poc al mes que ens paguen aguantem massa», es queixen.
La principal reivindicació de les centrals és que H&M contracti més gent i augmenti els horaris dels treballadors a temps parcial per pal·liar la sobrecàrrega de feina que denuncien. «Hi ha gent, dones sobretot, que fa 10 anys que treballen aquí amb un contracte de 24 hores a la setmana i no li volen donar més hores», afirma el secretari general de CCOO de Catalunya a H&M, Mario González. 700 euros nets és el salari amb què ha d’arribar a final de mes una d’aquestes dependentes.
Aquest sindicalista treu el seu telèfon mòbil i comença a ensenyar fotos i vídeos d’un grup de WhatsApp compartit amb altres delegats sindicals, en què mostra com han tancat amb protestes similars botigues a Madrid, Màlaga i Sevilla, entre d’altres. «Les muntanyes de roba són més altes que els nostres sous», diu un altre dels eslògans de la protesta.
Les rebaixes continuen
A la botiga d’H&M al centre comercial Glòries no hi ha piquets i sarau sindical, però també està tancada. Els seus treballadors o no hi han anat o estan a la protesta. Qui sí que va acostant-s’hi en un flux constant, com de gota malaia, són els potencials compradors que cauen de cara –gairebé literalment– amb la porta de vidre de la botiga. Molts la miren estranyats, com si el sensor de l’obertura automàtica de portes no funcionés.
Una fins i tot arriba a utilitzar el cotxet on porta el seu bebè com un tènue ariet, per si la porta el que realment necessita per obrir-se és una empenta. No funciona i llavors alça la vista i llegeix el cartell que ha col·locat l’empresa: «La nostra botiga es mantindrà tancada durant el dia d’avui. Disculpa les molèsties». Just al costat, una octavilla enganxada amb cel·lo dels sindicats, en què sintetitzen els motius de la seva vaga.
Als aparadors de la botiga de Glòries, H&M no ha arribat a col·locar cartells amb el reclam de les rebaixes. De moment no ha pogut rendibilitzar-les i la majoria de transeünts que xoquen contra aquesta porta de vidre immòbil fan mitja volta i entren a qualsevol altra de les botigues de la competència per continuar gastant.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034