Conflicte laboral

Acomiadades per l’‘unicorn’ Domestika una setmana abans de donar a llum: «Em van avançar el part per estrès»

pregnant-1245703 960 720

pregnant-1245703 960 720

7
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Analía Plaza

La Sharon estava a punt de parir quan li van comunicar el seu acomiadament. «Al febrer ens van dir que farien un ero. Al març, la ginecòloga em va preguntar si estava experimentant estrès perquè la nena no creixia bé. Em va recomanar agafar la baixa i ho vaig fer. A l’abril, ens van comunicar la llista d’acomiadats i vaig descobrir que jo hi era. Em van dir que havia d’avançar el part: tenia estrès per la situació de la nena i per l’acomiadament. Vaig posar com a data límit el 10 de maig. Una setmana abans, el dia 3, em van acomiadar de manera oficial», explica.

«En aquells set dies em vaig dedicar a demanar l’atur, a mostrar-li a la mútua per què feia setmanes que estava de baixa i a seguir el cas amb els advocats. Va ser molt estressant, tot i que al final va sortir tot bé. Crec que no és normal fer això en l’última setmana d’embaràs».

La Sharon i 14 persones més, que estaven embarassades, de baixa per maternitat, paternitat o amb jornada reduïda quan van ser acomiadades per Domestika. El que en altres temps va ser unicorn espanyol —tal com s’anomenen les empreses tecnològiques valorades en més de mil milions d’euros— es dedica a produir i comercialitzar cursos d’aprenentatge ‘online’. Fa un any que executa acomiadaments massius, la primera tanda va ser de 150 persones arreu del món; la segona, que es va fer pública fa poc més d’un mes, de 89.

La Carmen (nom fictici) tenia previst el seu part per al dia 22 de maig. Com a la seva companya, la van acomiadar el dia 3. «Em vaig assabentar que estava inclosa en l’ero estant de vuit mesos. No podia buscar cap altra feina», relata. «Al principi pensava que no ens hi inclourien: l’advocada ens va dir que, tot i que sigui legal, no és l’habitual. Hi ha persones que van ser acomiadades al principi de l’embaràs. ¿Quina empresa contractarà una dona embarassada de dos o tres mesos? Aquestes persones han d’anar-se’n a l’atur i després agafar la baixa. Se’ls queda bastant just».

La Nathalia havia de tornar de la seva baixa per maternitat el 6 de febrer, però ho va allargar amb vacances, lactància i un mes d’excedència per cura de menor. «En vaig informar a recursos humans i no estava preocupada. Sempre ens havien dit que la nostra feina no corria risc», diu.

«Quan estava de lactància em va arribar un burofax dient que iniciaven un ero. La sorpresa va ser veure’ns totes les embarassades i persones amb fills nounats a la llista. Vam intentar que ens en traguessin, però no van acceptar canvis. L’únic que aconseguim va ser una indemnització extra de 2.500 euros bruts». Si tens un nadó nounat, t’has quedat sense feina i has de pagar un lloguer, coincideixen totes, 2.500 euros no et solucionen gran cosa. «És absurd», emfatitza la Sharon.

La companyia, que no ha contestat a les preguntes d’aquest mitjà, ha inclòs tantes persones treballadores especialment vulnerables en les llistes d’afectats que s’enfronta ara a diverses demandes individuals. Entre els afectats també hi ha homes que disfrutaven de la seva baixa per paternitat quan van ser acomiadats.

Demanaran la nul·litat

Fonts del bufet d’advocats Col·lectiu Ronda, que va representar els treballadors durant la primera tanda d’acomiadaments, expliquen que 5 de les 15 treballadores embarassades o amb situacions de protecció assimilades els han contractat perquè presentin demandes reclamant la nul·litat dels seus cessaments. Segons la informació recopilada per aquest diari, hi ha almenys una altra demandant que va amb un altre despatx.

Esther Comas, l’advocada que ha assessorat la plantilla durant les negociacions d’eros previs, explica que l’empresa es va negar per activa i per passiva a desafectar a les persones embarassades o amb baixes per maternitat o paternitat. «Sense argumentar-ho», defensa la lletrada. El plus de 2.500 euros amb què la companyia les va voler compensar equival aproximadament a un mes de sou. «Menys, en la majoria dels casos», apunta Comas. 

«La primera llista anava amb nom i cognoms. No eren llocs, sinó que els nostres noms eren allà des del dia u», relata la Nathalia. «Les negociacions no van anar gaire bé. Vam aconseguir la indemnització extra i, tot i que era molt mal acord i ens deixava en una situació bastant negativa, la majoria de la gent va votar que sí i vam haver d’acceptar-ho. Em va semblar molt injust veure companyes tramitant l’atur la setmana abans de parir. Per això, a l’acabar-ho tot, vam decidim demandar-los».

Es dona la circumstància que les tres afectades que han participat en aquest reportatge treballaven en el mateix departament, el de localització (traduccions). De 22 persones que eren, cinc estaven en situació d’embaràs, baixa o cura de menor. «Al·leguen que han tancat el departament, però l’activitat de traducció continua. Continuen enviant traduccions a una altra empresa», afegeix la Carmen. 

Des de Ronda consideren que l’empresa va incórrer en una discriminació indirecta sobre les persones amb situacions vulnerables. És a dir, no acusa Domestika d’incloure-les activament a l’expedient per la seva situació particular —i més costosa per a l’empresa—, però sí que considera que la retallada de personal va acabar damnificant més aquest col·lectiu. Segons els seus càlculs, si el primer acomiadament col·lectiu va afectar un 40% de la plantilla, entre els empleats amb especial vulnerabilitat el percentatge d’afectació va ser del 60%. És per això que Ronda reclamarà la nul·litat de l’acomiadament de cinc extreballadores embarassades. El primer judici el tenen fixat per a mitjans del 2024.

¿Què hi diu la llei?

La normativa laboral contempla una protecció especial per a aquelles persones embarassades o que estan de permís per naixement de fill. No les blinda absolutament davant un potencial acomiadament, però sí que els reconeix més garanties en cas que l’acomiadament es demostri que va ser fraudulent

Un cessament sense causa acreditada, per exemple, per a un treballador comú implica la seva sortida més una indemnització addicional si un jutge el determina improcedent. «En el cas d’una dona embarassada o un pare de permís de paternitat, si es demostra la falta de causa, la companyia té l’obligació de readmetre l’empleat», apunta el director del gabinet jurídic de CCOO de Catalunya, Jonathan Gallego. I abonar-li una possible indemnització per danys morals, a més del salari que hauria d’haver estat cobrant des que el va fer fora i fins que el readmet. 

«En els eros regeixen les mateixes proteccions. ¿Les embarassades han de ser excloses o posades al final de la llista d’afectats? No, el que ha d’estar molt ben justificada és la seva afectació», apunta el soci de laboral del bufet d’advocats Pérez-Llorca Manel Hernández. «Si no pots justificar per què has afectat aquesta persona i no una altra, llavors operarà la protecció», afegeix. 

Auge i caiguda d’un ‘unicorn’

La caiguda de Domestika, que va arribar a fer-se amb la resta d’‘unicorns’ espanyols com Glovo i Jobandtalent, està sent tan dràstica com ho va ser el seu ascens. La firma va arribar a estar valorada en més de 1.000 milions d’euros després de tancar, el gener del 2022, una ronda d’inversió de 97 milions d’euros. Ara desmantella la seva estructura de negoci a Espanya. En els últims mesos ha activat palanques per fer-ho a marxes forçades. 

La companyia ha efectuat dos expedients de regulació d’ocupació (ero) en les seves dues societats actives a Espanya: DMSTK SL i Estudios de Grabación Digital SL. Els dos acomiadaments col·lectius van reduir la seva plantilla d’uns 250 empleats a menys de 100 efectius. I ara, segons coincideixen fonts consultades entre els treballadors, prepara un nou expedient sobre els 87 treballadors que li queden en la primera de les dues filials. Fonts consultades del Ministeri de Treball confirmen que no tenen, de moment, registrat un nou expedient.

Notícies relacionades

Les causes acreditades per als anteriors eros van ser econòmiques i organitzatives. L’empresa perd diners i s’està reestructurant per mirar de reflotar el negoci, si bé entre els treballadors hi ha el temor que la firma estigui liquidant pràcticament la seva estructura per posteriorment fer una venda de la marca, la cartera de clients i vídeos a un tercer. 

Falta concretar l’abast d’aquest nou acomiadament col·lectiu, una cosa que previsiblement se’ls comunicarà als empleats. I quines afectacions tindrà tot això sobre l’altra societat del grup, on queden 35 treballadors dedicats a la gravació de vídeos. Entre la plantilla hi ha la preocupació de quina necessitat tindria l’empresa de mantenir tècnics de gravació si desmantella les divisions que creen els continguts i als venedors que després els col·loquen al mercat.