Denúncia dels graduats socials
El Defensor del Poble investigarà si la Seguretat Social es retarda en l’entrega dels informes de baixes mèdiques
El Defensor del Poble investigarà si la Seguretat Social està incorrent o no en retards a l’hora de remetre a les empreses els informes de baixa mèdica dels seus treballadors malalts. El Col·legi de Graduats Socials de Catalunya ha presentat davant la Síndica de Greuges de Catalunya les seves queixes per, entre d’altres, com s’està aplicant el nou protocol d’incapacitat temporal, en el qual és l’Administració qui assumeix la gestió de l’informe –en comptes del treballador– i l’hi ha de remetre a l’empresa en un termini màxim de tres dies. Al ser una competència estatal, la síndica l’ha portat al seu torn al Defensor del Poble, que per protocol obrirà actuacions i determinarà si aquestes tenen causa o no.
Segons els graduats socials, les companyies triguen fins a cinc dies a rebre la notificació que el seu empleat no ha vingut a treballar per motius de salut. Això els genera un problema a l’hora de gestionar les plantilles si no tenen mecanismes informals –que les parts parlin des de la confiança per whatsap, per exemple– per comunicar-se.
Els despatxos de graduats socials han iniciat una campanya contra l’Administració per exigir-li que o bé deixen d’augmentar la seva càrrega de feina amb noves normatives o bé han de compensar-los monetàriament per això. Aquests professionals gestionen, entre d’altres, les nòmines per a les empreses, remeten les cotitzacions socials i l’IRPF recaptat a l’erari públic i trameten a la Seguretat Social les altes i baixes de treballadors quan firmen un nou contracte o un cessament.
«El Ministeri està traslladant la càrrega administrativa que tenia històricament assumida als operadors o autoritzats del sistema RED», es queixen els graduats socials en la seva carta remesa a la Síndica de Greuges, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.
Una de les modificacions que reclamen al Ministeri de Seguretat Social és que compleixi el seu compromís de remetre en un termini de tres dies a les empreses els informes de baixa. Abans era el mateix treballador qui ho havia de fer, sota amenaça de sanció i fins i tot acomiadament si es demorava. A partir de l’1 d’abril és la Seguretat Social qui se n’encarrega i des del Ministeri rebutgen que els retards siguin generalitzats i els emmarquen en casos puntuals.
Una altra demanda que els graduats socials han remès a la Síndica de Greuges com a queixa és l’obligació de remetre una alta o baixa d’un contracte en un termini de tres dies naturals. I és que si aquesta alta o baixa cau en divendres o cap de setmana, els despatxos es veuen obligats a mobilitzar treballadors durant fora del seu horari laboral per atendre’l. Per a això reclamen que l’obligació sigui remetre l’informe en tres dies hàbils, no naturals.
Menys tràmits o compensar-los
Davant aquest augment de feina, el Col·legi ha demanat que o bé es redueixi o bé es restitueixi la normativa derogada el 2015, segons la qual els graduats socials es quedaven amb el 2% de totes les cotitzacions que remetien a l’erari públic, per a així contractar nou personal i compensar la càrrega de feina addicional. Segons expliquen fonts del sector, això representava per a un despatx de 30 treballadors l’equivalent del sou d’un d’ells.
Notícies relacionadesEn una roda de premsa la setmana passada, els graduats socials, uns 20.000 col·legiats a tot Espanya i 2.200 d’ells a Catalunya, van alertar d’un «risc imminent de col·lapse» als seus despatxos davant l’augment progressiu de la càrrega de feina.
La càrrega administrativa que el Govern espanyol ha afegit a les empreses (i especialment als seus gestors) durant l’actual legislatura supera les precedents. Més de mil pàgines al dia hauria d’haver llegit el responsable de recursos humans d’una empresa catalana durant els últims tres anys per estar al corrent de totes les novetats legislatives aprovades des del 2020. Un total de 1.068.935 són les pàgines en noves lleis (o modificades), si s’hi suma el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que han hagut d’integrar les corporacions catalanes en aquest període, segons les dades de l’últim informe publicat per la patronal CEOE.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.