Lastre econòmic
El tabac il·legal, en l’epicentre del crim organitzat mundial
Amazon identifica i frena el doble de falsificacions el 2022
Els fàrmacs falsos i una possible vacuna il·legal amenacen la salut
Un cigarret electrònic, sobre una desena de cigarrets. /
El comerç il·lícit de tabac al món segueix en el punt de mira. Mentre s’estreny el setge públic als productes amb nicotina pels seus efectes negatius per a la salut, el sector tabaquer reclama esforços coordinats de l’Administració per reduir el comerç de falsificacions i reduir impostos als seus productes, com una manera que el sector perdi atractiu per a les organitzacions criminals internacionals. I és que el comerç il·legal de tabac atrau el crim organitzat per ser rendible i tenir menys riscos que les drogues o altres tipus de contraban.
Malgrat que en els últims anys l’activitat policial coordinada ha aconseguit reduir una mica l’impacte de la venda de tabac falsificat a Espanya, les empreses del sector han reactivat la influència en els governs europeus per elevar aquesta pressió policial i reduir els impostos com una manera de restar guanys a les màfies i fomentar el consum legal. Segons la consultora Ipsos, el consum de tabac procedent de comerç il·lícit a Espanya va baixar l’any passat fins al 6,7%, el percentatge més baix des del 2011, pel canvi d’hàbits dels consumidors. Paral·lelament es va produir una pressió policial més gran i el desmantellament de centres de producció il·legal, que tendeixen a proliferar a Europa i a Espanya en particular.
Una trobada organitzada a Brussel·les per Euractiv aquest dimarts va evidenciar que el tabac segueix sent un dels vèrtexs del crim internacional, relacionat amb el tràfic de cocaïna, de fentanil o amb les importacions il·legals de fàrmacs. L’ONU va calcular que el comerç il·lícit suposa unes pèrdues de l’ordre dels dos milions de dòlars anuals, dels quals 50.000 milions corresponen només al tabac, segons el Banc Mundial. Entre xifres aproximades i estimacions arriscades, el cert és que les grans multinacionals tabaqueres estan obligades a adaptar-se a temps de canvi, caigudes del consum del cigarro convencional en favor dels vapejadors, i més pressions públiques pels efectes nocius del tabac en la salut. El consum il·legal estimat és d’uns 35.000 milions de cigarrets il·lícits a la UE el 2021 segons un informe de KPMG. Tots ells lliures d’impostos (80% del preu a França, per exemple, i una mica menys a Espanya) i que suposen una font d’ingressos clau per al crim organitzat.
Les empreses tabaqueres transnacionals més grans del món es coneixen com les ‘Quatre Grans’, i inclouen Philip Morris International (PMI), British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) i Imperial Brands. La China National Tobacco Corporation és el productor de cigarrets més gran del món, però és una entitat estatal i atén el seu propi mercat. El gran ‘lobby’ tabaquer està interessat a millorar la seva imatge pública i reivindica que els seus productes són menys perjudicials per a la salut que el tabac il·lícit d’origen indeterminat i nuls controls de qualitat.
Per a Juan Carlos Buitrago Arias, ex Brigadier General de la Policia Nacional de Colòmbia i actualment màxim responsable de la consultor Strategos BIP, el tabac està en el centre dels negocis del crim organitzat internacional per ser rendible i tenir poc risc. Els centres de producció massius són a Àsia (fonamentalment la Xina, però intents de replicar producció també a Europa), però la gestió de l’entramat se situa a Panamà, país que està en l’epicentre mundial del producte il·lícit, segons Buitrago, i «des d’on es gestionen organitzacions criminals arreu del món». Aquest expert descriu el món del tabac il·legal com un «ecosistema criminal» que amenaça la indústria, però també els consumidors al distribuir productes de pitjor qualitat i més perjudicials per a la salut.
Segons l’opinió de Nicolas Otte, responsable global de la divisió Illicit Trade Prevention Operations de Philip Morris International, l’estratègia policial a Espanya ha permès reduir l’impacte del tabac il·legal, a diferència e França, on la pressió fiscal elevada i preus alts ha fet que el producte falsificat més barat guanyi pes al mercat. «És absolutament fonamental reduir els impostos i incrementar la pressió policial», defensa Otte, com una via lògica per lluitar contra les màfies. El preu d’un paquet de cigarrets a França està entorn dels 10 euros, mentre que a Espanya està per sota dels sis euros.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034