Oposiciones de Educación en Barcelona

Oposiciones de Educación en Barcelona / Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Als despatxos de la Conselleria de Presidència de la Generalitat no dormiran tranquils fins que al migdia d’aquest dissabte puguin declarar davant dels mitjans que la primera repetició de les oposicions ha sortit bé i sense incidents. El fiasco del 29 d'abril passat, a càrrec de l’empresa subcontractada Cegos, ha obligat l’administració catalana a fer un sobreesforç no previst i compensar amb dedicació extra els múltiples problemes derivats de la repetició de les proves per accedir als departaments de la Generalitat.

Una repetició que ha generat un efecte dòmino sobre el calendari de la resta d'exàmens pendents i que provocarà, entre d’altres, el retard en la convocatòria de l’oferta pública d’ocupació ordinària corresponent a l’exercici 2023. La que es creu que serà la més voluminosa –fins a la data– de la història de l’administració catalana, amb 14.028 places. Des de la Generalitat ja assumeixen que les places pressupostades per al 2023 no començaran a tenir data fixada d’examen fins ja el 2024, segons reconeixen fonts de la Conselleria de Presidència.

Pel camí també es veuran afectades les proves per a la promoció interna, aquelles habilitades perquè un empleat públic ja amb plaça pugui aspirar a una categoria superior si supera un examen. Els exàmens per a aquestes inicialment estaven previstos per abans de l’estiu i després del caos del 29 d’abril no estan planificades fins després del setembre.

Resultats de la repetició abans del desembre

La Generalitat dona prioritat als processos extraordinaris sobre els ordinaris, ja que per llei els primers han d’estar completament tancats abans de l’1 de gener del 2025, segons està determinat per la llei estatal que regeix sobre totes les administracions. I la resta té marge per anar-los convocant posteriorment. Fins ara ha estat habitual que places d’ofertes públiques ordinàries acabessin sortint convocades fora de l’any en què van ser pressupostades.

Per exemple, la síndica de greuges va renyar l'any passat la Generalitat per una convocatòria de places que venia de l’oferta pública d’ocupació per estabilitzar interins del 2017, la convocatòria de la qual es va formalitzar el 2019 i el primer examen no es va realitzar fins al novembre del 2021.

En el termini d'una setmana després de les repeticions de l’1 i 8 de juliol, la Generalitat s’ha compromès a donar als opositors als departaments una plantilla amb les respostes perquè puguin fer-se una autocorrecció del seu examen i tenir una idea si l’han passat i quina nota trauran en l’apartat teòric. Faltarà després la part dels mèrits, així que fins a finals d'any no està previst que els aspirants coneguin si han aconseguit o no una de les 1.825 places en lliça.

La idea és tenir els resultats provisionals del concurs de mèrits abans d’acabar l’any, per després tenir marge a l’assignació i publicació definitiva de les places en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Les proves per al personal docent, que aquest mateix dissabte també està cridat a examinar-se, també està previst que es resolguin abans del 31 de desembre d'aquest any, per així donar marge a aquests docents per cursar les seves pràctiques el setembre del 2024 i poder assumir així definitivament la seva plaça abans de finalitzar el 2024, dins del termini fixat en la llei estatal.

Notícies relacionades

Al concurs oposició extraordinari dels mestres de la Generalitat està previst que es presentin 37.284 persones, per disputar-se una de les 12.859 places convocades.

En paral·lel a la resolució d'aquests processos selectius, però amb prioritat per als processos extraordinaris, la Generalitat anirà convocant els exàmens per a l’oferta pública d’ocupació d’aquest 2023, d’un total de 14.028 places. El col·lectiu que més es veurà reforçat enaquesta serà el de sanitaris. Concretament l’Institut Català de Salut (ICS) oferirà 6.211 places. El seguiran els docents, amb 3.988 places. Després vindran el personal d'administració i serveis, amb 2.491 places, els Mossos d’Esquadra, amb 893 places, els bombers (279), els agents rurals (100) i el personal de l’administració penitenciària (66).