Eleccions empresarials
Els empresaris independentistes que postulen a la Cambra: «No anirem contra l’’establishment’»
Eines de País, la candidatura d’empresaris independentistes que aspiren a revalidar la presidència de la Cambra de Comerç de Barcelona, afirma que no anirà «contra l’‘establishment’», si bé reivindica la seva independència respecte a les grans corporacions i la seva especial sensibilitat respecte a les pimes. «Nosaltres som empresaris, no directius», ha afirmat el conseller delegat de Parlem Telecom i un dels impulsors de la plataforma, Ernest Pérez-Mas. Una referència velada a l’altra candidatura que es presenta a la Cambra, liderada per Josep Santacreu, i que indirectament se li ha penjat l’etiqueta de defensar i estar al servei de les grans corporacions.
Els empresaris catalans es preparen per a la seva particular precampanya electoral, ja que del 15 al 20 de setembre estan convocades les eleccions per renovar els òrgans de les cambres de comerç de Catalunya. La Cambra és un organisme de titularitat pública, el seu equip executiu i ple es reelegeixen cada quatre anys i mou un pressupost anual de prop de 24 milions d’euros. En aquests comicis pot votar qualsevol empresa o autònom amb seu social a Catalunya i en els anteriors hi va participar al voltant del 5% del cens.
Eines de País, que es va imposar folgadament en els anteriors comicis, aspira a revalidar la presidència de l’organisme públic. Per fer-ho presenta una candidatura mixta, amb la meitat d’elegibles amb ja experiència en el ple de la institució i l’altra meitat novells. D’aquests segons en són exemples la propietària del restaurant Semproniana, Ada Parellada, o el de La Mallorquina i president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené.
Si bé des d’Eines de País defugen ungir un líder o candidat predilecte a president de la Cambra, les veus cantants dins de la candidatura són l’actual presidenta, Mònica Roca, i un dels actuals vicepresidents, Toni Fitó. L’anterior president i actual diputat per Junts, Joan Canadell, va en les llistes però el seu protagonisme ha sigut fins ara molt reduït.
¿Una ANC més diluïda i un Govern en contra?
Eines va néixer al caliu de l’ANC i durant la primera campanya electoral va ser aquest organisme el que va portar la batuta i va organitzar gran part dels actes. Una de les imatges de la nit dels comicis va ser la de la llavors presidenta, Elisenda Paluzie, entrant victoriosa a la Casa de la Llotja de Mar (seu històrica de la Cambra).
En aquesta ocasió, no obstant, el protagonisme de l’ANC s’ha diluït en les primeres presentacions en públic de la candidatura respecte al 2019, si bé formalment els seus impulsors esperen la màxima entrega i suport per part de l’entitat. «El volem i el necessitem», ha defensat Fitó aquest divendres en un acte amb periodistes. Si bé aquest divendres a l’Hotel Duquessa de Cardona –propietat d’Eduard Torres, un dels membres de la candidatura– no hi havia cap dirigent de l’ANC, sí que va ser en la primera presentació pública la seva presidenta, Dolors Feliu.
Si bé des d’Eines de País aspiren a concentrar tot el vot de l’empresariat independentista, aquest moviment parteix fragmentat, atès el suport de l’empresari del vidre Vicenç Pedret a la candidatura alternativa de Josep Santacreu. Pedret ha estat vinculat amb ERC i des d’Eines de País perceben un favoritisme de l’actual Govern cap a aquesta.
«Nosaltres venim a fer polítiques econòmiques, no polítiques de partit», ha defensat l’actual presidenta, Mònica Roca. Un dels possibles presidenciables, Toni Fitó, va arribar a declarar que «cada vegada és més evident que el Govern està donant suport a una candidatura alternativa a la Cambra», en una entrevista al diari ‘ARA’.
A favor d’una «adequació» de l’aeroport
Notícies relacionadesEn el camp netament econòmic, Eines de País identifica que són dos els principals problemes de l’empresariat. D’una banda, l’excés i lentitud de la burocràcia que perceben de l’Administració. D’una altra, la falta de professionals degudament formats per a les vacants que necessiten omplir les empreses. Dos elements que ja han intentat combatre durant el seu primer mandat a la Cambra, a través d’un exercici combinat de pressió com a ‘lobby’ i l’habilitació de cursos de formació.
En relació amb el debat existent sobre l’aeroport del Prat, des d’Eines de País més que l’ampliació defensen l’«adequació» de la infraestructura, fet que passa per readaptar-la a un perfil de passatger de més llarg recorregut i per connectar-la millor tant amb la xarxa ferroviària com amb la resta d’aeroports catalans. És a dir, no advoquen explícitament per l’ampliació de les pistes del Prat, tal com planteja Aena, sinó que podrien arribar a no reclamar-ho si la resta de reestructuracions no ho fessin necessari.
Socis vips a 80.000 euros
Fins a l’anterior mandat la Cambra de Comerç tenia un total de 14 cadires, d’un ple de 60, reservades per a aquelles empreses que decidissin pagar una quantitat i assegurar-se un vot en les decisions de l’organisme. La plaça costava uns 75.000 euros anuals. Aquestes 14 cadires les va reduir l’actual equip de govern a dues –les mínimes exigides per llei– i en va apujar el preu a 150.000 euros.
Per compensar el descens d’ingressos per a l’entitat, al voltant d’un milió d’euros anuals, Eines de País planteja crear l’estatus de ‘soci empresarial’. És a dir, oferir per un preu aproximat de 80.000 euros un servei especial d’assessoria del gabinet econòmic de l’entitat, així com la intermediació amb líders empresarials i consellers delegats d’empreses referents.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació