Pimec planteja passar els dies festius entre setmana als dilluns

Georgina Roig

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal de les petites i mitjanes empreses de Catalunya, Pimec, ha reclamat al pròxim Govern que surti de les eleccions generals del 23 de juliol que canviï el calendari laboral i que tots els dies festius entre setmana passin als dilluns, a fi de compactar millor els dies de lliurança amb els caps de setmana, evitar aturades i així millorar la productivitat. A països com el Regne Unit és una pràctica ja instaurada des de fa anys.

L’entitat presidida per Antoni Cañete ha elaborat un document de 251 propostes dirigides al nou Executiu per modificar la legislació en matèria de morositat, representativitat empresarial, formació de treballadors o política energètica, entre d’altres. I un dels camps en els quals pretén canvis l’organització patronal és en el del calendari laboral.

El calendari laboral de l’any 2023 a Catalunya té un total de 15 dies festius. I, si bé molts cauen en dilluns o divendres, cosa que no trenca el ritme de treball durant la resta de la setmana, sí que hi ha una part d’aquestes lliurances que cauen entre setmana. Aquest any, per exemple, és el cas del 15 d’agost –festivitat de l’Assumpció de la Verge–, que cau en dimarts. O l’1 de novembre –Tots Sants–, que cau en dimecres. O el pont de la Constitució, que cau el dimecres 6 de desembre i el divendres 8 de desembre. La proposta de Pimec és moure tots aquests dies festius i col·locar-los el dilluns posterior o anterior a l’efemèride.

Augmentar els períodes de prova

Un altre canvi que suggereix en matèria de condicions de treball és augmentar els períodes de prova de les noves contractacions. Actualment la durada màxima d’un període de prova, mitjançant el qual l’empresa pot acomiadar el treballador de manera unilateral i no justificada, oscil·la entre els dos i els sis mesos, depenent del tipus de professional contractat. Ampliar-lo és una de les reclamacions que la patronal dirigeix al nou Govern, si bé no concreta quant voldria estendre’l.

Notícies relacionades

Actualment una empresa i un treballador poden decidir, totes dues parts, trencar la seva relació contractual de manera unilateral quan aquesta comença. Habitualment és la companyia la que, si un empleat acabat de fitxar no li encaixa, decideix prescindir-ne. Aquest període permet no justificar causa i no haver de pagar cap indemnització. En l’actualitat, si el conveni col·lectiu no determina un termini inferior, aquest període és de dos mesos per a treballadors que no siguin tècnics titulats i treballin a empreses de 25 o més treballadors, de tres mesos per a treballadors que no siguin tècnics titulats i estiguin a empreses amb menys de 25 treballadors, o de sis mesos en el cas de tècnics titulats, tant si estan en una gran com en una petita empresa.

Amb l’objecte d’«augmentar la competitivitat del factor treball a les empreses», Pimec proposa «augmentar», sense dir com, aquests períodes, a causa de la creixent especialització de tasca i l’augment de la complexitat», segons recull el document publicat.