Ocupació pública
Cercador d’oposicions 2023: així es distribueixen les gairebé 40.000 places ofertes per l’Administració
El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres l’oferta d’ocupació pública del 2023. Inclou un total de 39.574 places, distribuïdes entre els diferents cossos de l’Administració General de l’Estat (AGE), l’administració de justícia, les corporacions locals i les forces i cossos de Seguretat de l’Estat. Les convocatòries les hauran de concretar cada un dels departaments i organismes i s’aniran planificant durant els pròxims mesos.
L’oferta d’ocupació pública s’aprova cada exercici i la d’aquest any serà un 15% superior que la de l’any anterior, situant-se com la convocatòria amb més places en la història de l’Administració. Part d’aquestes places seran de nou accés, és a dir, per a gent que actualment no està en l’Administració i decideix intentar accedir-hi, i una part seran per a la promoció interna. Aquestes són les principals claus de l’oferta d’ocupació pública.
¿Quantes places i de quins cossos sortiran a oposició?
Advocats de l’Estat, farmacèutics, enginyers de mines, inspectors de Treball... Les gairebé 40.000 places incloses en l’OEP cobreixen una gran varietat de perfils per cobrir llocs de diferents institucions. Si bé en aquesta convocatòria queden exclosos tots els serveis gestionats des de les comunitats autònomes. Per exemple, els sanitaris o els docents catalans treuen plaça a través de les oposicions de la Generalitat.
El gruix de places ofertes són reforços per a l’Administració via nous efectius. El que tècnicament es coneix com de «torn lliure», ja que la gent que es vulgui presentar no necessita tenir una vinculació prèvia amb l’Administració. Només ser major d’edat i tenir la nacionalitat espanyola. Un total de 27.246
L’Administració General de l’Estat concentra el gruix de places que sortiran a oposició, si bé l’OEP també inclou oposicions per a l’administració de justícia (1.907 places, 1.215 de nou ingrés), el Cos Nacional de Policia (2.833 places, 2.600 de nou ingrés) i la Guàrdia Civil (2.875 places, 2.520 de nou ingrés).
¿Quantes places sortiran per a promoció interna?
La promoció interna és un dels mecanismes habilitats pel Govern per premiar el desenvolupament professional dels empleats públics. Per això hi ha periòdicament una sèrie de places perquè la gent que ja és dins l’Administració pugui pujar de categoria i millorar la seva retribució i responsabilitats. L’OEP del 2023 inclou un total de 12.328 places de promoció interna.
¿Quan seran els exàmens?
L’oferta d’ocupació pública conté el total de places i el seu desglossament per cossos i categories. I a partir d’aquí haurà de ser cadascun dels organismes els que decideixin quan trauran a oposició la seva quota de places.
Si bé el reial decret sí que obliga les direccions a incloure dins les seves convocatòries una previsió sobre la durada màxima de la fase d’oposició del procés selectiu. Aquest no podrà ser superior als nou mesos i el primer exercici de la fase d’oposició haurà de tenir data en un termini màxim de tres mesos comptats a partir de la publicació de la convocatòria en el BOE.
¿I com seran les proves?
Els exàmens es dividiran entre una part teòrica i una altra de pràctica, a més de tenir en compte els mèrits i l’experiència prèvia dels opositors. Cada departament establirà les bases dels seus exàmens i aquests seran diferents segons la plaça en disputa. No obstant, el reial decret estableix un marc general en què la fase d’oposició no podrà tenir més de quatre proves. I serà obligatori que inclogui exàmens de tipus pràctic.
Notícies relacionadesPer a la part teòrica, en cas que l’opositor no acabés aconseguint la plaça, el reial decret contempla que se li podrà conservar la nota de l’exercici teòric per a la següent convocatòria. Sempre que tregui una nota de 6 (o més) sobre 10 i les proves a què es torni a presentar siguin anàlogues. En un termini màxim de tres dies després de celebrar-se els exàmens, els opositors han de poder accedir a les plantilles correctores per saber quina nota han tret.
En els processos selectius en què hi hagi proves físiques, l’organisme convocant establirà barems diferents per a dones i homes, «quan la naturalesa de les proves ho requereixi».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034