Compromisos econòmics per al 23J
La proposta de Sumar sobre l’herència universal
Una de les mesures estrella del programa electoral de Sumar, junt amb la reducció de la jornada laboral màxima a 37,5 hores setmanals o l’augment dels costos de l’acomiadament, és el que han denominat «herència universal». Aquest és un pagament únic de 20.000 euros que rebran tots els ciutadans, sense importar el seu origen social o patrimoni previ, al complir 23 anys. El seu cost rondaria els 10.000 milions d’euros anuals, l’equivalent a prop de l’1% del PIB.
Una mesura pensada, sobre el paper, per ajudar els joves a favor de la igualtat d’oportunitats. Ja que l’ascensor social, d’acord amb les últimes dades d’Eurostat, està encallat a Espanya. És el cinquè país amb el coeficient Gini –indicador internacional habitualment utilitzat per mesurar la desigualtat– més alt de tota la UE.
A la pràctica, l’«herència universal» ha suscitat crítiques tant entre els sectors ultraliberals com entre els defensors d’altres fórmules per redistribuir la riquesa, amb més tradició com la renda bàsica universal. Els primers carreguen contra el ‘robatori’ que els impostos necessaris per finançar-la suposarien per a les rendes més altes.
Els segons, perquè, entre d’altres, no tenen clar amb quins cabals exactament pretenen finançar-la. Ja que amb l’impost extraordinari a les grans fortunes que recentment ha aprovat el Govern únicament arribaria per pagar el 15% del cost total estimat.
«Mesures amb un cost superior, com revaloritzar totes les pensions en funció de l’IPC, no se les ha qüestionat per no anar acompanyades d’un estudi detallat de com es finançarien», apunta el catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid i subdirector de Fedea, José Ignacio Conde-Ruiz. «Plantejar una mesura ambiciosa per als joves en campanya electoral, quan per a aquest col·lectiu estem acostumats a pedaços o improvisacions, és meritori», afegeix.
L’«herència universal» de Sumar beu de la influència de Thomas Piketty, si bé el pare del concepte és el filòsof britànic del segle XIX Thomas Paine, que advocava per donar un capital bàsic a tot ciutadà de 25 anys, afegit a una pensió a partir dels 50 anys.
Transferència condicionada
«¿És millor que res? Sens dubte. Però és molt menys ambiciós que una renda bàsica universal», afirma l’especialitza en aquesta matèria i professor de la UB Daniel Raventós. Per il·lustrar-ho, Raventós recorre a calculadora. Una herència universal de 20.000 euros per a una persona que visqui 83 anys i la rebi als 23 anys, tal com proposa Sumar, significa que aquesta persona rebrà l’equivalent a 28 euros mensuals –a preus constants– Això li genera dubtes seriosos que tingui un impacte significatiu a l’hora de reduir les desigualtats socials. El pilot truncat de renda bàsica que preparava la Generalitat –el PSC i Junts el van tombar al Parlament– pretenia assignar 800 euros mensuals als majors d’edat i 300 als menors.
Notícies relacionadesUna altra crítica que Raventós fa d’aquesta mesura és que no deixa de ser una transferència condicionada. I és que els 20.000 euros no els pot gastar cada jove en el que vulgui, sinó que estan restringits a finançar un projecte d’emprenedoria empresarial o per a la formació. És a dir, la seva finalitat haurà de ser aprovada per un ens administratiu –cosa que implica una certa capacitat de censura per part seva–, a més del cost addicional que implicaria mantenir aquest aparell burocràtic.
Conde-Ruiz, per la seva banda, manifesta certs dubtes sobre el cost d’oportunitat d’aquests 10.000 milions d’euros. És a dir, ¿serien més eficients per reduir la desigualtat si anessin destinats a altres mesures? El subdirector de Fedea es mostra partidari d’utilitzar-los per augmentar la inversió en educació o en ajudes finalistes per facilitar l’accés a una vivenda als més joves.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao