El salari base de 160.000 oficinistes barcelonins pujarà almenys un 10% fins al 2024
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les patronals catalanes i CCOO han arribat a un acord per renovar el conveni col·lectiu d’oficines i despatxos de la província de Barcelona. El salari de 160.000 treballadors pujarà un 10% fins al 2024, si bé les empreses podran absorbir part de l’esmentat increment per estalviar-se costos, segons confirmen diverses fonts coneixedores de les converses. Després de més d’un any de negociacions encallades, els agents socials aconsegueixen desbloquejar aquest conveni col·lectiu, el que més empleats cobreix en el sector serveis de tot Catalunya i un dels més rellevants, al costat del del metall.

L’acord en el diàleg social no ha sigut total i UGT s’ha despenjat del pacte al considerar-lo insuficient. No obstant, com que CCOO ostenta la majoria de delegats sindicals en el sector, el conveni tindrà eficàcia completa per a totes les empreses i empleats.

L’acord contempla un increment salarial del 4% per al 2022 (amb efecte retroactiu), un 3% per al 2023 (també amb efecte retroactiu des de l’1 de gener) i un 3% més per al 2024. A això cal sumar-hi un increment de l’1% per als exercicis 2023 i 2024 si l’IPC tanca per sobre del 3%. Els agents socials han aplicat aquí els barems pactats a escala estatal en l’Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC).

No obstant, les empreses podran deixar de pargar part de l’esmentat increment. I és que el conveni inclou una clàusula segons la qual les companyies podran absorbir fins a part o tota la pujada si abonen als seus treballadors complements per valor superior a les noves taules pactades.

Per exemple, un treballador cobra 3.000 euros, entre els 2.500 euros de salari base i 500 euros d’un plus de productivitat pactat individualment. Si s’apliqués la primera pujada del 4%, el sou base passaria a 2.600 euros i l’empresa podrà rebaixar-li el plus de productivitat a 400 euros per pagar-li el mateix.

Aquesta ha sigut una mesura introduïda per la patronal Pimec per suavitzar o neutralitzar l’impacte d’apujar sous a les arques de les companyies. Des de CCOO han replicat amb una clàusula especial que impedeix absorbir el 50% de la pujada per a tots aquells salaris que estiguin actualment per sota del salari mitjà a Catalunya, és a dir, 28.145 euros bruts l’any.

Teletreball i fixos discontinus

Notícies relacionades

L’acord tancat aquest divendres també contempla un plus per teletreball d’1,5 euros per dia que l’empleat exerceixi des de casa seva, en compensació de les despeses associades. És a dir, per a un empleat que teletreballi dos dies a la setmana, al mes rebrà un pagament de 12 euros. No obstant, dins d’aquesta clàusula de compensació, l’empresa pot absorbir totalment o parcialment aquest plus.

Un altre contingut de l’acord és la introducció de la figura del fix discontinu a temps parcial. És a dir, serà lícit que les empreses tinguin una borsa d’empleats amb contractes indefinits però fixos discontinus, que aniran cridant a mesura que els pugi la càrrega de feina, però que no seran tampoc a jornada completa. L’ús il·limitat d’aquesta figura se l’han plantejat com a prova les parts i en el pròxim conveni s’han compromès a fer balanç dels resultats i decidir si el mantenen o no.

Temes:

Salaris Empreses