Segons Adecco
Les empreses mesquinegen amb el teletreball: el 40% dels empleats no reben compensació per despeses
A una part important de les empreses espanyoles els està costant rascar-se la butxaca per compensar les despeses als seus empleats quan teletreballen. Malgrat que la llei obliga les companyies a proveir de material o d’un plus compensatori els seus empleats, el 42,5% dels que teletreballen amb regularitat afirmen que no reben cap pagament de la seva companyia, segons l’últim informe publicat aquest dimarts per la consultora i ETT Adecco.
La nova llei de treball a distància, vigent des del 2021, estableix de manera explícita que l’exercici a distància no pot suposar en cap cas un desemborsament addicional per als treballadors, sempre que exerceixin el 30% o més de la seva jornada des de casa. El que ve a ser, en una setmana laboral de cinc dies, dos o més dies a la setmana.
La majoria de convenis col·lectius que s’han anat renovant des de l’entrada en vigor de la norma ja incorporen clàusules d’algun tipus per preveure la qüestió de les despeses per teletreball. Sense anar més lluny, la setmana passada les patronals i CCOO van firmar el nou plec d’oficines i despatxos de Catalunya, que inclou un pagament d’1,5 euros per dia de teletreball.
Altres sectors han establert l’obligació empresarial de dotar els seus empleats d’un equip mínim –ordinador, pantalla, cadira ergonòmica o telèfon mòbil, entre d’altres– i en determinats convenis hi ha una barreja de totes dues.
L’obligació de costejar les despeses derivades del teletreball ha frenat, entre altre accions, el desplegament dels acords per regular aquesta modalitat a les empreses. I ha contribuït, també entre altres factors, que el nombre d’empleats que regularment exerceixen des de casa seva hagi disminuït durant l’últim any.
Segons les dades obtingudes per Adecco, a través de 3.992 entrevistes, tres de cada quatre treballadors consultats van afirmar que la seva empresa ja no els ha facilitat la possibilitat de teletreballar, mentre el quart restant sí que ha pogut. Si creuem aquestes dades amb les de l’INE, actualment en el 85% de les companyies no es teletreballa cap dia, enfront el 71,5% registrat durant el confinament.
I, tornant a l’enquesta d’Adecco, quan es pregunta a les empreses que sí que podrien teletreballar què tenen en contra d’aquest model, la majoria no saben què respondre. El 13,5% diuen que «l’acompliment de la plantilla no ha sigut satisfactori», l’11,5% argüeixen que «els costos són més grans» i un 5,7% assenyalen «massa dificultats en termes de prevenció de riscos laborals». I hi ha un 69,2% que diuen estar en contra del teletreball, però no argumenten el perquè.
Males perspectives... però continuaran contractant
Les sensacions no sempre acaben encaixant amb la marxa real de l’economia i la percepció que una empresa té del seu cercle més immediat no sempre és extrapolable al conjunt del teixit productiu. N’és una mostra les declaracions de diversos fòrums econòmics durant l’estiu passat, quan van pronosticar pràcticament una recessió tècnica a la tornada de vacances i finalment l’economia va continuar creixent.
I, malgrat que actualment Espanya és un dels països de la UE per als quals l’FMI ha augurat creixements més marcats del seu PIB durant l’exercici present, el parc empresarial espanyol es declara obertament pessimista sobre l’esdevenir de l’economia, d’acord amb les últimes dades recopilades per Adecco. Un 60% de les companyies creuen que l’evolució de l’ocupació aquest any serà pitjor que el 2022. Mentre que un 32,45% pensen que serà similar al viscut en l’últim exercici. I tan sols un 6,62% confien que les coses aniran a millor en els pròxims mesos.
Això xoca amb les perspectives de contractació que després manifesten les empreses. És a dir, pensen que en general les corporacions contractaran menys, però que no serà el seu cas. Un 51% de les enquestades per Adecco diuen que mantindran les seves plantilles tal com són ara, un 31,8% es plantegen fer noves contractacions durant el 2023 (un 2,2% més que el 2022) i un 17,2% estudien acomiadaments, ertos o retallades salarials.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034