Sector financer

CaixaBank dispara els seus marges i guanya 2.137 milions fins al juny, el 35,8% més

CaixaBank dispara els seus marges i guanya 2.137 milions fins al juny, el 35,8% més
4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CaixaBank va experimentar en el primer semestre d’aquest any un benefici net atribuït de 2.137 milions d’euros, xifra que suposa un increment del 35,8% respecte al mateix període de l’exercici passat gràcies a l’augment dels seus marges per les constants pujades dels tipus d’interés per part del Banc Central Europeu (BCE). L’entitat va liquidar en la seva totalitat l’impost a la banca per un total de 373 milions. En cas de no haver sigut així, el benefici semestral hauria sigut encara més important.

En un comunicat, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, atribueix el resultat obtingut fins al juny a «una dinàmica comercial molt positiva, en la plena consecució de les sinergies derivades de la integració amb Bankia i en la reducció dels saldos dubtosos». Remarca el creixement dels marges «en un context de normalització de tipus d’interès».

Com a conseqüència de l’evolució de l’entitat, la rendibilitat sobre fons propis se situa «en nivells del 10% després d’un llarg període de rendibilitats molt baixes». El grup que presideix José Ignacio Goirigolzarri ha anunciat, a més, que oferirà un programa de recompra d’accions pròpies per 500 milions d’euros abans de finalitzar l’any. Aquesta operació «permet mantenir una adequada retribució a l’accionista».

Al llarg del període gener-juny, els ingressos essencials creixen un 31,3% en taxa interanual, fins a arribar a un total de 7.110 milions d’euros. En aquest apartat destaca l’evolució del marge d’interessos, que avança el 55,2% respecte al mateix període del 2022, fins als 4.624 milions d’euros. A això s’hi suma la millora del resultat del servei d’assegurances (+18,5%) i dels ingressos de participades de banca assegurances (+59,2%), que compensen la caiguda de les comissions d’un 4,2%. De fet, les comissions bancàries recurrents mostren una reducció interanual del 7,6%, com a conseqüència de la supressió de les de custòdia de dipòsits de grans empreses.

El grup, que té com a principal accionista, la Fundació La Caixa, i com a segon, l’Estat, va obtenir uns ingressos per dividends en empreses participades de 145 milions d’euros en el semestre. En aquesta suma s’hi inclouen 61 milions de Telefónica i 73 milions de BFA. Els resultats atribuïts d’entitats valorades pel mètode de la participació sumen 145 milions més, amb un increment interanual del 30,5%.

ROE del 10,2%

El marge brut entre el gener i el juny es va situar en 6.673 milions d’euros, amb un increment del 23,1% respecte al gener-juny de l’any passat. Com a conseqüència d’això, la rendibilitat financera (ROE) va assolir el 10,2% en el primer semestre. I la ràtio d’eficiència recurrent (sense incloure-hi despeses extraordinàries) torna a baixar fins a col·locar-se en el 45,7%.

Els recursos de clients fins al juny se situen en 627.824 milions, amb una alça anual del 2,7%, fet que CaixaBank atribueix «a l’estacionalitat habitual positiva de l’estalvi a la vista a finals del segon trimestre i la bona evolució en els productes d’estalvi a llarg termini». Els actius sota gestió se situen en 156.111 milions d’euros (+5,5% a l’any) per l’evolució positiva dels fons d’inversió i els plans de pensions.

La cartera de crèdit, 354.199 milions, creix un 0,8% interanual. El «creixement sostingut en la cartera de crèdit a empreses» (+2,2%) i la bona evolució del crèdit al consum (+1,2%) «han compensat un despalanquejament més gran en crèdit d’adquisició de vivenda, amb una reducció de la cartera del 2,6%. Respecte a la nova producció, en el primer semestre de l’any s’han concedit 21.026 milions de nou crèdit a empreses, 5.172 milions en consum i 4.654 milions en hipoteques.

La millor morositat en 15 anys

La morositat torna a baixar en l’entitat i se situa en el 2,6% a 30 de juny, la millor dada dels últims 15 anys, (enfront el 2,7% del trimestre anterior i el 3,2% d’un any abans). Per la seva banda, els fons per a insolvències se situen al tancament del juny del 2023 en 7.880 milions d’euros i la ràtio de cobertura s’incrementa fins al 76% (7.867 milions i 74% al tancament del 2022, respectivament).

Al tancament del semestre, CaixaBank manté «una sòlida posició de liquiditat i capital». Els actius líquids totals arriben als 146.646 milions, xifra que suposa un increment de 7.636 milions a l’any. Respecte al capital, la ràtio CET1 és del 12,5% (12,4% sense aplicació dels ajustos transitoris de NIIF9), després de l’impacte extraordinari de la primera aplicació de la normativa NIIF17 que va restar 20 punts bàsics.

Notícies relacionades

CaixaBank avança en aquest semestre en la consecució dels objectius del pla estratègic 2022-2024, entre els quals es troben generar al voltant de 9.000 milions d’euros de capital i una retribució atractiva per a l’accionista. En aquesta línia s’inclou el programa de recompra d’accions propis per 500 milions. És la segona operació d’aquest tipus aquest exercici, ja que entre el maig i el desembre del 2022 se’n va portar a terme una de similar per valor de 1.800 milions.

Al seu torn, el 12 d’abril passat, l’entitat va abonar als seus accionistes 0,2306 euros per acció. Amb el pagament d’aquest dividend, l’import de la remuneració a l’accionista corresponent a l’exercici 2022 va ascendir a 1.730 milions d’euros, equivalent al 55% del benefici net consolidat d’aquell any. Per a l’exercici 2023, el consell d’administració va aprovar al febrer una distribució en efectiu d’entre el 50% i el 60% del benefici net consolidat, que s’abonaria en un únic pagament durant l’abril del 2024, subjecte a l’aprovació final de la junta d’accionistes.

Temes:

CaixaBank Bancs