Fins al juny
Cepsa perd 393 milions després de canviar el valor dels seus inventaris
Època de normalització dels preus de l’energia. Les companyies comencen a veure com es relaxen els seus números després d’un 2022 extraordinari quant a beneficis, sobretot en el sector petroler pel rècord de preus de la matèries primeres. És el cas de Cepsa, ja que la segona petrolera espanyola registra fins al juny unes pèrdues de 393 milions d’euros, però que arriben després d’una primera part de l’any 2022 en què va guanyar 841 milions, cosa que suposa un 150% més que l’any anterior.
La companyia justifica aquestes pèrdues de 393 milions pels canvis en la valoració dels inventaris, així com per l’impacte de l’impost extraordinari sobre les vendes de les companyies energètiques del Govern espanyol, en què centra totes les queixes. «El nostre primer semestre s’ha vist afectat per un impost extraordinari mal dissenyat que ha impactat significativament en els nostres resultats i en la generació de caixa, en un context en el qual Cepsa està portant a terme una profunda transformació, i ha passat de ser una empresa tradicional de petroli i gas a una companyia a l’avantguarda de la transició energètica europea», ha valorat al comunicat el conseller delegat de Cepsa, Maarten Wetselaar.
Quant al resultat net ajustat, que mesura específicament els negocis, la petrolera va guanyar 145 milions, un 65% menys que l’any anterior. El resultat brut d’explotació ajustat (‘clean CCS ebitda’) va ser de 742 milions d’euros en el primer semestre del 2023, davant els 1.742 milions d’euros del primer semestre del 2022, a causa dels inferiors volums del negoci d’exploració i producció després de la venda dels actius a Abu Dhabi i la disminució dels preus del cru.
Així, l’àrea d’exploració i producció va obtenir un resultat de 368 milions d’euros en el semestre (davant els 822 milions del 2022), amb uns volums de 32.400 barrils al dia en el segon trimestre i de 71.800 barrils al dia en el primer. Mentrestant, l’àrea d’energia –que a més de la generació o la mobilitat inclou les refineries– va obtenir un resultat de 326 milions d’euros (davant els 765 milions d’euros del primer semestre del 2022), amb un comportament de les refineries que en el segon trimestre va ser inferior al del primer, a causa d’uns marges més reduïts.
La companyia afirma que els marges de refinament «continuen sent bons, tot i que inferiors als del primer semestre del 2022». Durant el semestre van assolir una mitjana de 9,2 dòlars per barril, un 15% inferiors als dels primers sis mesos de l’any anterior, amb un índex d’utilització del 88% el 2023, davant el 94% del 2022.
D’altra banda, en el negoci químic, va obtenir uns guanys de 123 milions (davant els 216 milions de l’any anterior) però es van mantenir en línia en els dos trimestres –al voltant de 60 milions d’euros– malgrat el «refredament de la demanda mundial com a conseqüència de l’augment de la inflació, que es va veure parcialment compensat per uns inferiors costos energètics que van impulsar els marges».
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034