1
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Els preus continuen pujant. Segons la dada publicada aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’IPC ha escalat al juliol un altre 2,3%. És a dir, que la vida està aquest any un 2,3% més cara que el juliol de l’any passat. I ho està, a més, ampliant una diferència que el mes passat era de l’1,9%, senyal que la tendència a la moderació que mostrava aquest indicador des de feia alguns mesos encara no és definitiva, i que el problema continua sense resoldre’s.

Perquè aquest encariment dels béns i serveis de consum és en comparació a un juliol del 2022 en què els preus van pujar de mitjana un 10,8%. És a dir, que encara amplia més la diferència amb el que costava a un consumidor l’alimentació, la roba, el transport o la vivenda, entre d’altres, abans que les conseqüències dels tancaments pandèmics, els colls d’ampolla a les fàbriques, el brutal encariment de l’energia i la guerra a Ucraïna alteressin completament el mercat. De fet, fa 30 mesos consecutius que aquest indicador creix, des de gener del 2021.

Notícies relacionades

Per ara, encara és difícil saber quines famílies de despesa han empès l’indicador a la baixa al juliol i quines estan liderant els encariments, ja que la dada que publica aquest divendres l’INE és encara una estimació. Fins a meitat de mes no se’n sabrà el detall.

De tota manera, com a orientació, al juny el que més es va encarir respecte a l’any passat van ser els aliments, l’alcohol i tabac, i els restaurants i hotels. Es van abaratir, en canvi, els subministraments per a la llar, el combustible i el transport, àrees, d’altra banda, que més van disparar el seu preu en el pic més alt d’inflació.