Renovables
L’energia solar es converteix en la primera font de generació elèctrica d’Espanya per primera vegada
Al maig, l’energia fotovoltaica i eòlica es van convertir en les dues principals fonts de generació elèctrica per primera vegada. Al juny, la fotovoltaica va superar l’eòlica com a primera font de generació renovable també per primera vegada. Al juliol, l’energia solar, fruit de la suma de fotovoltaica i solar tèrmica, s’ha convertit en la primera font de generació elèctrica del país amb una producció total de 5.303 gigawatts hora (GW h), el 22,2% del ‘mix’, segons les dades de Red Eléctrica. Per davant de la nuclear (5.125 GW h) i dels cicles combinats (5.008 GW h).
Separades, durant l’últim mes, la generació fotovoltaica va produir 4.507 GW h, i la solar tèrmica, 796 GW h. La primera transforma els rajos del sol en electricitat i la segona els aprofita per escalfar un líquid que produeix vapor i després energia elèctrica. La ‘tècnica’ és completament diferent, però el recurs és el mateix: el sol. «I si es comptés l’autoconsum, que té un efecte de reducció de la demanda, com si fos una mesura d’eficiència energètica, la producció solar seria encara més elevada», adverteix el director general d’UNEF, José Donoso, en una conversa telefònica.
A Espanya hi ha actualment 5.200 megawatts (MW) d’autoconsum instal·lats, però no hi ha xifres sobre la seva producció. La demanda elèctrica va experimentar un descens de l’1,3% respecte al mateix mes de l’any anterior, una vegada descomptats els efectes de temperatura i laboralitat. En termes bruts, s’estima una demanda de 22.787 GW h, un 3,6% inferior. Però es desconeix quina part és eficiència, quina part és autoconsum i quina part és destrucció d’activitat industrial.
Segons les estimacions de l’expert en electricitat i consultor de Menta Energía, Francisco Valverde, la producció d’autoconsum ascendiria aquest mes de juliol a uns 600 GW h, i la majoria són reducció de la demanda. És a dir, a l’alimentar-se de l’energia pròpia es requereix menys absorció de la xarxa. I, de fet, segons aquest expert, ja al juny, el trio format per fotovoltaica, tèrmica i autoconsum haurien liderat la generació elèctrica a Espanya.
Més potència instal·lada
Sense parades nuclears al juliol, el motiu de la bona ratxa solar es deu al fet que cada vegada hi ha més energia fotovoltaica instal·lada. L’últim any mòbil s’han connectat 3.573 MW d’aquesta tecnologia, fins a sumar un total de 21.791 MW. És la tercera tecnologia en capacitat instal·lada, després de l’eòlica (30.371 MW) i els cicles combinats (26.250 MW). En el cas de la tèrmica, els 2.304 MW instal·lats corresponen majoritàriament a principis de la dècada, al tractar-se d’una tecnologia «molt cara» que amb prou feines s’instal·la ja. I a això s’hi suma que el juliol és un dels mesos de l’any amb més hores de llum. Segons Red Eléctrica, el 14 de juliol l’energia solar fotovoltaica va marcar un nou màxim de generació diària, amb 161,5 GW h.
A l’agost la generació solar «hauria de ser una mica inferior», afirma Valverde, i a partir del setembre «ja es notarà la davallada». «És probable que l’any que ve, si continuem amb el ritme d’instal·lació actual, la fotovoltaica es converteixi en primera font de generació elèctrica», suggereix. Hi ha al voltant de 55.000 MW en tramitació per instal·lar-se els pròxims dos anys. «La preponderància de l’energia solar és una realitat cada vegada més clara en els mesos de bona insolació, que amb el canvi climàtic cada vegada seran més. El pitjor són els mesos d’hivern, però a Espanya, tot i així, es continua produint, perquè no hi ha tants dies de pluja», afegeix José Donoso. Aquesta reducció de la producció a l’hivern se «solucionaria» amb l’emmagatzematge o l’hidrogen verd, perquè guardessin l’energia elèctrica que es produeix de més. Aquest és el repte.
L’eòlica podria tancar l’any líder
Notícies relacionadesAl juliol, la generació renovable va suposar el 46,2% del total, marcada per la baixa hidraulicitat, que va anotar 1.345 GW h, el 5,7% del total al nostre país, i un 28,8% més que l’any passat, que va ser l’any amb menys generació amb aigua des que hi ha dades. En els primers sis mesos, l’energia eòlica és la primera font de generació (36.548 GW h), seguida de la nuclear (32.560 GW h) i llavors se situaria la solar (26.488 GW h de fotovoltaica i tèrmica), just per davant dels cicles combinats (26.307 GW h).
L’energia produïda per vent va ser per primera vegada el 2013 la primera font de generació, després d’avançar la nuclear. I va repetir el 2021. El 2022, la crisi energètica va fer que els cicles combinats es posessin al capdavant, després d’una dècada (l’última vegada que van liderar el ‘mix’ va ser el 2011).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat