Segons l’INE

El turisme modera el seu creixement al juny i impedeix la recuperació de les arribades d’abans de la pandèmia en la primera meitat de l’any

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Després de dos mesos consecutius superant les xifres d’abans de pandèmia, l’arribada de turistes a Espanya es modera al juny amb 8,3 milions de visitants internacionals, un 5,6% menys que el 2019, i evita el tancament de la primera meitat de l’any amb millors números que llavors. En els primers sis mesos van arribar gairebé 37,5 milions de turistes estrangers, un 1,6% menys que l’any anterior a la pandèmia del coronavirus, segons l’Estadística de Moviments Turístics a Fronteres (Frontur) publicada aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La falta d’uns 500.000 anglesos i 500.000 alemanys impedeix la recuperació de les xifres prepandèmiques en la primera meitat de l’any.

En contrapartida, la despesa va arribar als 46.011 milions d’euros, el 14,3% per sobre del 2019, en bona mesura gràcies a l’espiral inflacionista. De fet, el ‘lobby’ turístic Exceltur va anticipar fa setmanes que aquest estiu es produiria un rècord d’ingressos per a les empreses turístiques, però això no implica que s’acompanyi sempre de resultats històrics, perquè encara la recuperació dels marges és el repte pendent de la indústria.

La despesa turística que recull l’INE difereix del total d’ingressos turístics del país perquè inclou qualsevol despesa feta pel turista des que contracta el viatge, com el cost del transport o la contractació fora d’Espanya, i no només les despeses efectuades al país. En qualsevol cas, al juny aquesta despesa va ser de 10.606 milions d’euros, un 9,5% per sobre de la del mateix mes del 2019. La despesa mitjana per turista és de 1.275 euros i la despesa mitjana diària va ser de 188 euros. La durada mitjana dels viatges dels turistes internacionals és de 6,8 dies.

Els principals països emissors en els sis primers mesos mantenen l’esquema habitual amb el Regne Unit al capdavant, amb prop de 7,8 milions de turistes (gairebé un 5% menys que en el mateix període del 2019); seguit de França, que amb gairebé 4,9 milions supera en un 6,2% el nombre d’arribades d’abans de la pandèmia, i d’Alemanya, amb gairebé 4,9 milions (encara un 8,16% menys). I, com ja s’anticipava en els últims mesos, destaca el ritme d’arribades dels visitants americans, que sí que està registrant xifres rècord amb 1,8 milions de turistes dels Estats Units i 2,1 milions de la resta d’Amèrica, molt per sobre dels 1,5 i 1,7 milions (respectivament) d’arribades d’aquest continent el 2019.

Notícies relacionades

Per comunitats, Catalunya es manté líder amb 7,9 milions de turistes en els primers sis mesos, però encara lluny dels 8,9 milions del 2019. És l’única comunitat de les tres principals que rep menys turistes que abans de la pandèmia. En el costat contrari hi ha les illes, amb les Canàries al capdavant, seguides de les illes Balears, que milloren ja els números d’abans del coronavirus. La Canàries van rebre fins al juny 6,8 milions de turistes, un 2,9% més, i les Balears, 5,7 milions, un 3,5% més.

Al juny, la primera regió en nombre de visites van ser les illes Balears, amb uns 100.000 turistes més que el 2019 fins a un total de 2,1 milions, seguides de Catalunya (amb 1,8 milions, lluny dels 2,1 milions del 2019) i Andalusia (1,2 milions, la mateixa xifra que el 2019).

Temes:

Viatges Turisme