Des de començament d’any
Treball duplica les multes per hores extres no pagades, fins als 9,1 milions d’euros
20190512 436503 registrojornadae 1 1
La Inspecció de Treball està redoblant la seva persecució de les hores extres no pagades i els excessos de jornada. Des de començament d’any ha interposat multes per un valor total de 9,1 milions d’euros a més de 20.000 companyies, segons dades sol·licitades per EL PERIÓDICO al Ministeri de Treball. La sobrecàrrega horària i l’abusiva organització dels temps de treball són un dels fraus prioritaris en el pla d’actuació de la ‘policia laboral’ i, per primera vegada en dècades, a Espanya repunta l’activitat econòmica, però no les hores extres ‘gratis’.
Històricament en moments d’expansió del PIB moltes empreses aprofitaven l’impuls i demanaven o obligaven els seus treballadors que es quedessin una mica més per tancar comandes o avançar feina. Per això les dades de l’enquesta de població activa (EPA) del segon trimestre del 2023, durant el qual es va registrar un repunt interanual del PIB de l’1,8%, van revelar una tendència nova. El nombre total d’hores extres que surten gratis a les empreses va a la baixa. Concretament, ara per ara es treballen un 21% menys d’hores extres no pagades que fa un any.
Amb especial intensitat ha caigut el nombre d’hores no remunerades que les dones treballen de més, que han registrat un descens interanual de gairebé el 30%. Aquest col·lectiu històricament ha sigut un dels més vulnerables a les pressions per part dels superiors per fer hores de més, ja que o bé es concentren en sectors en els quals aquestes pràctiques són més habituals o bé elles tenen condicions laborals més precàries que les obliguen en gran manera a cedir i quedar-se fora del seu horari.
Si bé a Espanya hi ha l’obligació per a totes les empreses de tenir un registre horari i computar cada dia quantes hores fan els seus empleats, la normativa del registre de jornada demostra llacunesimportants. Segons les últimes dades facilitades per Inspecció, coincidint amb el quart aniversari de l’entrada en vigor d’aquesta llei, la meitat de les companyies inspeccionades no superaven l’examen en aquest aspecte. L’escassa quantia de les multes, que van de 751 a 7.500 euros, independentment del que facturi la companyia o els empleats que tingui en plantilla, és un incentiu pobre per complir al peu de la lletra la normativa.
Per millorar aquests resultats, des del Ministeri de Treball van posar en marxa el curs passat l’algoritme MAX (més algoritmes per a menys hores extres). Aquest «permet estendre actes automatitzades sobre el límit d’hores extres que la plantilla total pot fer partint del nombre de contractes laborals dels quals disposa», segons expliquen des de Treball.
«És una prioritat del Ministeri de Treball i Economia Social vigilar que la legislació es compleixi amb el màxim rigor en aquesta matèria. De fet, la Inspecció de Treball i Seguretat Social està fent servir l’algoritme MAX per detectar els excessos horaris amb la màxima efectivitat possible. Les inspeccions en aquesta matèria van augmentar entorn d’un 20% l’any 2022 i van duplicar l’import de les sancions», afirmen aquestes mateixes fonts.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat