Els salaris dels funcionaris espanyols augmentaran menys el 2023 i el 2024 que els de la resta de la UE
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els salaris dels empleats públics espanyols augmentaran per sobre de la inflació prevista durant els pròxims anys, però menys en comparació amb els de la resta de funcionaris a la Unió Europea (UE). Així ho estima un informe del Banc Central Europeu (BCE) publicat aquest dijous, en el qual projecta que, en general, els salaris en el sector públic creixeran a menor intensitat fins al 2025 que els del sector privat. No obstant, el retrat robot que dibuixa l’entitat presidada per Christine Lagarde difereix en diversos aspectes del cas espanyol, en detriment dels seus funcionaris.

El Govern de Pedro Sánchez va firmar a finals del 2022 amb els sindicats un pacte trianual pel qual els sous dels empleats públics augmentarien fins a un 9,5% entre el 2022 i el 2024. L’Executiu espanyol traçava així un escenari de revalorització dels salaris a diversos anys. Oferia tancar increments majors dels històricament pactats i a diversos anys a canvi que els sindicats acceptessin una pèrdua de poder de compra el 2022, ja que l’increment posat a sobre de la taula pel Govern quedava lluny de l’evolució dels preus.

CCOO i UGT van acceptar i els sous dels empleats públics a Espanya està previst que augmentin entre un 8% i 9,5% entre el 2022 i el 2024, depenent de l’evolució dels preus i el PIB. Si es desglossa entre el 2023 i el 2024, el període analitzat pel BCE, els salaris dels empleats públics espanyols augmentaran entre un 4,5% i un 6%. A la mitjana de la UE, els salaris en la funció pública augmentaran un 8,2% en l’esmentat període.

«S’espera que els salaris públics a la zona de l’euro en el seu conjunt i en la majoria dels països membres registrin taxes de creixement superiors a la inflació, en termes acumulats, durant l’horitzó de projecció», afirma el BCE. No serà així en el cas espanyol, almenys si es compleixen les previsions del mateix Govern i es respecten els compromisos aconseguits amb els sindicats.

Els funcionaris continuen perdent poder adquisitiu

A Espanya el salari dels funcionaris augmentarpa entre un 2,5% i un 3,5%, depenent del PIB i la inflació. L’escenari més realista és que acabin augmentant un 3% i el Ministeri d’Economia preveu que la inflació mitjana anual se situï en el 3,9%. És a dir, aquest any els empleats públics espanyols tornaran a perdre poder de compra. I, per al 2024, la pujada salarial serà d’entre el 2% i el 2,5% i l’Executiu estima que els preus creixin un 3,2% en l’esmentat període. En cas de complir-se, fins i tot a la franja alta els empleats públics perdrien poder adquisitiu.

Aquest retrocés dels salaris reals ha sigut una constant a Espanya durant les últimes dues dècades. Des que a Espanya es paga en euros i no en pessetes els salaris reals dels empleats públics han retrocedit un 33%, segons dades facilitades per Csif. I és que només en cinc dels últims 22 exercicis l’increment salarial aprovat en els pressupostos generals de l’Estat per als empleats públics ha sigut superior a l’increment dels preus.

Notícies relacionades

On sí que coincideix la previsió general que dibuixa el BCE amb el cas espanyol és la comparativa amb l’evolució dels salaris en el sector privat. «A nivell afegit de la zona de l’euro, es preveu que el creixement dels salaris en el sector públic es mantingui per sota del dels del sector privat en el període 2023-2024, però que el superi lleugerament el 2025», afirmen els tècnics del supervisor monetari.

Actualment els nous convenis col·lectius ja estan recollint increments salarials per sobre dels pactats en el sector públic. A tancament del primer semestre, els nous salaris pactats creixen a un ritme del 4,2%, davant aquesta forquilla del 2,5% i el 3,5% del sector públic. I, atenent l’acord salarial plurianual firmat entre la patronal i els sindicats, l’any que ve els salaris en el sector privat haurien d’augmentar almenys el 3%, davant el 2% o 2,5% del sector públic.