Cobertura de riscos

Les pèrdues assegurades per catàstrofes naturals es disparen gairebé un 50% pel canvi climàtic

Les pèrdues assegurades per catàstrofes naturals es disparen gairebé un 50% pel canvi climàtic

EFE / EMANUELE VALERI

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La crisi climàtica té el seu reflex al món de les assegurances a través dels fenòmens meteorològics extrems, que van de les onades de calor a les tempestes i les inundacions.

El 70% de les pèrdues assegurades com a conseqüència de catàstrofes durant el primer semestre d’aquest any van tenir a veure amb violentes tempestes elèctriques, especialment als EUA, segons Swiss Re, una de les reasseguradores líder mundial.

Al llarg d’aquesta primera part de l’any destaquen entre les pitjors catàstrofes també els terratrèmols a Turquia i Síria, amb pèrdues econòmiques de més de 31.000 milions d’euros, de les quals tot just 4.800 milions estaven assegurades.

En total, les pèrdues econòmiques fins al juny a escala mundial van ascendir a l’equivalent a gairebé 114.000 milions d’euros, el 41% per sobre de la mitjana de la mitjana de l’úlitma dècada en un primer semestre. D’aquesta xifra, uns 109.000 milions d’euros van correspondre a catàstrofes naturals, el 46% per sobre de la mitjana de 10 anys; i les provocades per la mà de l’home, a 4.500 milions, el 23% per sota d’aquesta mitjana. Al ser un balanç del primer trimestre no s’inclouen els catastròfics incendis a Hawaii.

Segons l’informe de Swiss Re, les tempestes amb trons, llampecs, fortes pluges, calamarsa, vents i canvis sobtats de temperatura van causar als EUA l’equivalent a gairebé 32.000 milions d’euros, cosa que suposa el 68% de totes les pèrdues assegurades per catàstrofes naturals entre el gener i el juny passats. Aquesta xifra suposa gairebé el doble que en el mateix període de l’any passat i les pèrdues més grans assegurades en un període de sis mesos. L’estat més afectat va ser Texas.   

Per la seva banda, Nova Zelanda es va veure afectada per dos fenòmens meteorològics molt violents amb només dues setmanes de diferència a principis del 2023, cosa que destaca el risc creixent que els perills relacionats amb el clima afectin els grans centres urbans, avisa la reasseguradora. En particular, l’illa nord es va veure afectada en el primer trimestre amb per greus inundacions a Auckland, la capital del país, i les restes del cicló Gabrielle. Tots dos es van convertir en els dos esdeveniments de pèrdues assegurades relacionades amb el clima més costosos a Nova Zelanda des de 1970.  

Efectes del canvi climàtic

Els efectes del canvi climàtic «són evidents en fenòmens meteorològics cada vegada més extrems», adverteix Swiss Re. Jérôme Jean Haegeli, economista en cap del grup, assegura en un comunicat que «els efectes del canvi climàtic ja es poden veure en certs perills com onades de calor, sequeres, inundacions i precipitacions extremes. A més de l’impacte del canvi climàtic, la planificació de l’ús de la terra en zones costaneres i les àrees riberenques i l’expansió urbana cap a la natura generen una combinació difícil de revertir d’exposició d’alt valor en entorns de més risc. S’han de prendre mesures de protecció perquè els productes d’assegurances segueixin sent econòmics per a tals propietats en alt risc. Ja és hora d’invertir en més adaptació climàtica».

Les fortes pluges a la regió de l’Emília-Romanya, al nord d’Itàlia, a mitjans de maig van provocar grans inundacions i pèrdues assegurades previstes superiors a 546 milions d’euros, l’esdeveniment meteorològic més costós al país des de 1970.

Les pèrdues econòmiques estimades van ser de 9.100 milions d’euros. Atès que el 94% de les pèrdues no estan assegurades a Itàlia, «es fa evident l’important paper de l’assegurança com a mitjà per tancar la bretxa de protecció i ajudar les llars a enfortir la seva resiliència financera davant les catàstrofes naturals», avisa Swiss Re.

Des de principis de juliol, els EUA, el nord-oest de la Xina i el sud d’Europa s’han convertit en punts crítics de l’onada de calor d’aquest any. Al sud d’Europa, les condicions climàtiques seques i els forts vents van agreujar els incendis forestals (probablement induïts per l’activitat humana) a moltes illes gregues, així com a Itàlia i Algèria, tot i que encara és aviat per calcular els danys tant en l’àmbit econòmic com en l’assegurat.

Notícies relacionades

Els terratrèmols encara causen algunes de les conseqüències humanitàries i financeres més greus. El desastre més costós tant en termes econòmics com de pèrdues assegurades va ser el terratrèmol a Turquia i Síria que va causar danys materials i va afectar l’aliment de milions de persones a tota la regió.

Segons Swiss Re, les pèrdues assegurades s’estimen en 4.800 milions d’euros, mentre que les pèrdues econòmiques preliminars ascendeixen a gairebé 31.000 milions d’euros, segons el Banc Mundial.