Segona economia mundial
La Xina denuncia que Occident exagera sobre les dificultats de la seva economia
El Govern xinès és conscient que la recuperació de la seu economia serà «tortuosa» però denuncia que els polítics i mitjans occidentals estan exagerant les dificultats econòmiques que està travessant el país al posar en dubte la capacitat del gegant asiàtic per continuar exercint com a motor de l’economia mundial. «Un petit nombre de polítics i mitjans occidentals exageren i exageren les dificultats periòdiques de la recuperació econòmica posterior a l’epidèmia de la Xina. Al final, els fets demostraran que estan equivocats», ha afirmat aquest dimecres el portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, Wang Wenbin, en una roda de premsa regular.
La veritat és que la preocupació per la debilitat de la segona economia del planeta està provocant caigudes a les borses mundials. El president nord-americà, Joe Biden, va considerar la setmana passada que la desacceleració de l’economia de la Xina, de qui els Estats Units són el principal rival, és «una bomba de rellotgeria» per a l’activitat global.
Debilitat en tots els fronts
L’endemà que el Banc de la Xina hagi decidit retallar els tipus d’interès fins al 2,5% per estimular la seva economia, el portaveu xinès d’Exteriors ha reconegut que «la recuperació econòmica de la Xina (post covid) haurà de navegar sobre les onades i experimentar un viatge tortuós, inevitablement amb dificultats i problemes», no obstant –va afegir– «mai ens hem retractat dels problemes, hem pres mesures proactives per abordar-los i els resultats s’han vist o s’estan veient».
La debilitat mostrada per recents indicadors econòmics xinesos, com els relatius a les vendes minoristes, el consum, l’ocupació, la concessió de préstecs, la producció industrial, l’activitat immobiliària o la confiança dels consumidors ha portat el Govern asiàtic a anunciar mesures de xoc. «Les últimes dades són decebedores i mostren que, després d’un bon començament d’any, l’activitat va caure en picat a partir de l’abril. No esperàvem que la ‘pujada de sucre’ de la reobertura [post-covid] durés gaire, ja que les llars no havien acumulat grans estalvis durant els anteriors confinaments. No obstant, suposàvem que es prolongaria durant el segon trimestre», cosa que no ha passat, resumeix David Rees, economista en cap de mercats emergents de Schroders.
El Banc Central de la Xina s’està veient obligat a intervenir per frenar la caiguda del iuan davant el dòlar (després de debilitar-se al voltant d’un 5% des de principis d’any). Per la seva banda, el fantasma de la crisi immobiliària per les ensopegades de diverses promotores molt endeutades segueix viu, mentre que el Govern xinès s’ha vist obligat a negar el risc de deflació després que l’índex de preus de consum (IPC) entrés en terreny negatiu el juliol, amb una caiguda anual del 0,3%. «No hi ha risc de deflació a la Xina, ni ara ni en el futur», va indicar aquest dimarts el portaveu de l’Oficina Nacional d’Estadístiques (ONE), Fu Linghui, que tot i així també va reconèixer que la recuperació econòmica del país «afronta diversos desafiaments».
Si la Xina esternuda...
Notícies relacionadesEls últims indicadors publicats indiquen que la Xina pot tenir dificultats per arribar al seu objectiu de creixement d’un 5% aquest any, ja que l’expansió entre el primer i el segon trimestre va ser d’un 0,8%.
«Si la Xina esternuda, la resta del món es constipa; qualsevol punt de dades que mostri que l’economia xinesa no està funcionant bé és negatiu per als mercats globals, particularment per a Europa, en termes de demanda de consum de la Xina», va dir Michael Field, estrateg d’accions europees de Morningstar, en un comentari citat per Reuters.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia