Ocupació
Quatre de cada deu nous afiliats a la Seguretat Social ja són estrangers
camarero
Els treballadors estrangers estan pilotant el creixement d’afiliats a la Seguretat Social. En els 12 últims mesos, fins al juliol, l’afiliació mitjana d’estrangers ha sumat 243.748 cotitzadors més, això és el 10% més que el mateix mes de l’any anterior, segons les dades publicades aquest dimecres pel Ministeri de Seguretat Social. En el mateix període, els cotitzadors d’origen espanyol només han crescut l’1,7%, després d’haver guanyat 307.172 d’ocupats l’últim any.
Així, dels 550.921 nous afiliats que la Seguretat Social ha guanyat l’últim any, el 40% són d’origen estranger. És a dir, 4 de cada 10 nous afiliats ja són d’origen estranger.
En relació amb el mes de juny, l’afiliació mitjana de treballadors estrangers en la sèrie original va descendir en 3.365 persones al juliol, fins a un total de 2.695.240 persones, que ja representen gairebé el 13% del total de 20,89 milions de cotitzadors a la Seguretat Social. Un any després de l’entrada en vigor de la reforma d’estrangeria impulsada pel ministre José Luis Escrivá per facilitar les condicions d’accés al mercat laboral dels treballadors migrants, el pes d’aquests sobre el total de cotitzadors ha pujat 1,2 punts en els dotze últims mesos.
A més, recentment el ministeri ha aprovat una nova instrucció amb la intenció de relaxar els requisits i regularitzar la situació administrativa de milers de migrants, per tal de sumar-los al mercat laboral. El Govern considera que aquest col·lectiu pot ajudar les empreses a trobar la mà d’obra que, segons argumenten, escasseja en determinades activitats. Altres països, com Alemanya, també s’han endinsat en l’estratègia d’obrir més les seves portes als treballadors migrants. A més, l’Executiu confia en les cotitzacions dels treballadors d’origen estranger per ajudar a alleujar els comptes deficitaris de la Seguretat Social. Alguns informes ja han quantificat que els treballadors estrangers aporten més amb les seves cotitzacions que el que reben de l’Estat en forma de prestacions.
Catalunya absorbeix el percentatge més elevat
En l’anàlisi de les dades d’aquest dimecres, el ministeri de José Luis Ecrivá ha triat posar l’accent en la sèrie de dades de cotització depurades dels efectes de calendari i d’estacionalitat (i no en la sèrie original). Des d’aquest punt de vista, les dades sobre afiliació estrangera encara criden més l’atenció, ja que s’arriba a la conclusió que la xifra va pujar en 7.308 cotitzadors al juliol respecte al juny, fins als 2,61 milions.
Catalunya absorbeix el 24,52% del total de treballadors estrangers al país; Madrid, el 20,28%, i València, l’11,03%, gairebé al mateix nivell que Andalusia (10,93%) i per davant de les Balears (5,42%) i de la resta de comunitats.
Augment del 40% entre els ucraïnesos
Dels 2.695.240 afiliats estrangers de la sèrie original, un total de 887.531 treballadors procedeixen de països de la Unió Europea (un 33%), i 1.807.709, de tercers països (el 67% restant). Els grups d’ocupats més nombrosos són de Romania (341.964), el Marroc (311.417), Itàlia (182.964), Colòmbia (168.520) i Veneçuela (145.224). Del conjunt, un 55,6% són homes i el 44,4% són dones, segons les dades publicades pel Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social.
Notícies relacionadesEntre altres nacionalitats, hi ha 66.300 afiliats procedents d’Ucraïna. Es tracta de 19.064 més que el gener del 2022, quan encara no havia començat la guerra, xifra que representa un creixement del 40,3%. La majoria dels treballadors procedents d’Ucraïna, prop del 87,7%, estan en el règim general (són assalariats) i el 12,2% consten com a treballadors per compte propi.
La Xina lidera el col·lectiu d’autònoms estrangers
En conjunt, un 86,6% dels afiliats estrangers s’enquadren en el règim general de la Seguretat Social i en són 2.268.138. Al juliol, va augmentar la majoria dels sectors d’aquest règim. Els que més ocupats van sumar van ser els de subministrament d’aigua (7,3%), activitats de les llars (6,3%), activitats administratives (4,5%), hostaleria (3,9%) i activitats sanitàries (3,9%). En canvi, es va reduir el nombre d’afiliats en educació (-18,8%) i agricultura (-2,9%). També va disminuir en el sistema especial agrari (-12,4%) i en de la llar (-1,2%). Per la seva banda, el règim d’autònoms va comptabilitzar 425.185 afiliats estrangers. Del conjunt d’autònoms, el 14,9% procedeixen de la Xina; l’11%, de Romania, i el 9%, d’Itàlia.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034