Demografia mercantil
Cara i creu del parc empresarial: ¿per què hi ha rècord de noves empreses mentre es dupliquen els concursos?
El mateix dia que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publicava que al juny s’havien posat en marxa un 14,5% més de nous negocis que un any enrere (un increment del 10,7% per al conjunt del primer semestre), l’Escola de Registradors anunciava unes dades que, aparentment, feien aigualir la festa: els 5.900 concursos de creditors sol·licitats entre l’abril i el juny suposen duplicar les xifres de l’any anterior. Són, en la primera meitat de l’any, un 50% més de procediments d’aquest tipus, una tendència que confirmen dades publicades per Eurostat aquest divendres i que indiquen que el nombre de fallides és en nivells màxims a la Unió Europea. Però, fins i tot així, en aquesta improvisada balança guanya l’eufòria emprenedora: primer, perquè –almenys a Espanya– obren moltes més empreses (gairebé 61.000 entre el gener i el juny) que les que es dissolen (14.000, en nombres rodons) o que les que es declaren formalment insolvents per atendre les seves obligacions de pagaments (prop d’11.000); segon, perquè les estadístiques entorn dels concursos tenen molts matisos.
«Les etiquetes de ‘bo’ i ‘dolent’ potser no són tan així: que el nombre de concursos creixi no és, per si mateix, un mal indicador, només vol dir que els negocis que no funcionen, tanquen», introdueix l’advocat especialitzat en Dret Concursal i membre de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB),Martí Batllori. «Que tanqui un negoci que va malament no és una mala notícia», sentencia el mateix.
A més, afegeix aquest especialista, després d’un concurs és habitual l’obertura d’una altra societat. «La gent, quan tanca un negoci, l’endemà busca diners per obrir-ne un altre: la creativitat, la innovació i les ganes d’emprendre no s’acaben amb un concurs», assegura.
Jordi Albiol, economista membre del Col·legi d’Economistes i advocat concursal al bufet RCD, hi suma que en la cultura espanyola és molt habitual interpretar el concurs com una situació negativa, quan «ben fet, atorga prou eines per salvar empreses que estan en situació de crisi econòmica». «Seguim clarament per sota de les dades de concursos de persones físiques i jurídiques d’Europa, perquè aquí no s’entén com una eina adequada», afirma.
Establerta aquesta premissa, els dos professionals reconeixen que el nombre de concursos de creditors creix, però expliquen que això passa per tres raons bàsiques, cap d’elles de gaire importància a la pràctica: que fa un any era vigent una moratòria concursal que ja no existeix, i que s’han regulat molt millor els concursos sense massa, una fórmula que agilitza molt el tràmit i, conseqüentment, l’incentiva.
Concursos sense massa
«Els concursos s’han anat retardant, perquè entre la moratòria concursal [un marc jurídic vinculat a la covid que deslliurava a les companyies de l’obligació de declarar el concurs quan no poguessin fer front als seus deutes] i les ajudes, pràcticament no hi ha hagut concursos aquests últims dos anys», apunta Albiol, que troba lògic que, havent desaparegut els dos escuts, hagin caigut les empreses que en depenien. «Hi ha un repunt, però res a veure amb les èpoques boges concursals», afirma aquest advocat. En aquest sentit, Batllori s’emplaça a les dades del tercer trimestre, un període que ja permetrà comparar en igualtat de condicions: la moratòria concursal va desaparèixer, precisament, el juny de l’any passat.
Notícies relacionadesPerò hi ha un altre gran element, el dels concursos sense massa, una fórmula que ja existia però que es regula de manera molt més clara en la nova llei concursal. «És una manera més ràpida de tancar quan no tens res», contextualitza el lletrat de l’ICAB. Al seu parer, això pot haver animat empresaris que deixaven la gestió per més endavant, perquè en aquest nou escenari, en 3 o 4 mesos l’assumpte pot estar tancat. «Fas la petició de concurs, li dius al jutge que ho declari, però simultàniament ho acaba, perquè és un concurs que no té gaire per liquidar», complementa Albiol donant una altra dada: és molt probable que de 30 concursos que poden sortir publicats al BOE en un dia, 25 siguin d’aquest tipus.
D’aquesta manera, per als dos especialistes és molt més significativa la bona dada de creació d’empreses que el nombre de concursos. «En xifres globals, com més empreses hi ha, més possibilitats que n’hi hagi de sanes, però també de podrides», sintetitza l’advocat d’RCD. «Hi ha tancaments, però llocs en el conjunt del sistema creditici no són importants, i en l’entorn bancari no hi ha preocupació pel tema de la morositat», conclou, al seu torn, Batllori, que veu a més un últim indici per ser optimista: «Si s’obren negocis és perquè algú està deixant els diners per fer-ho, i això vol dir que hi ha confiança».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao