Sector immobiliari
L’OCU denuncia el frau en la certificació energètica de les vivendes
L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va denunciar aquest dimarts deficiències en la realització d’etiquetes de certificació energètica de vivendes, entre les quals són les més comunes la incorrecta identificació dels sistemes de producció de calor i fred de la vivenda, així com la falta de consells concrets per reduir el consum energètic. A més, en un comunicat, l’associació, que ha analitzat el treball de 15 professionals en dues vivendes tipus, va denunciar que fins a l’11% dels professionals consultats prèviament per telèfon accedien a certificar sense acudir al domicili. El frau continua apropiant-se d’aquesta activitat molt vinculada a la compravenda de vivendes. Com ja va explicar en el seu dia EL PERIÓDICO, la guerra de preus s’ha enquistat en la pràctica d’estendre certificats d’eficiència energètica. Els professionals seriosos denuncien falsificacions i picaresques i reclamen que el document guanyi rellevància com a instrument d’avaluació i millora del parc de vivendes. Ara l’OCU també s’afegeix a aquesta petició.
L’OCU ha exigit al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i a les conselleries competents augmentar els controls sobre els professionals que elaboren aquest tipus de certificats, a més de demanar que aquests documents incloguin propostes clares de millora. Altrament, va considerar que la realització de les etiquetes energètiques es convertirà en un ‘escurabutxaques’ sense utilitat pràctica per al propietari, que les paga a preus que poden superar els 200 euros.
L’OCU també ha detectat grans diferències de preus en un estudi paral·lel realitzat a 25 ciutats per a la realització d’una certificació energètica. Dins de la mateixa localitat, però també entre ciutats: davant un preu mitjà inferior als 90 euros a Santa Cruz de Tenerife i Sevilla, el cost supera els 150 euros a Bilbao, Burgos i Àvila, va indicar.
Preu just
Rosa Claverol, arquitecta i professional especialitzada en certificacions de vivendes des que són obligatòries, cap al 2013, opina que el frau ha arribat a nivells alarmants, amb una guerra de preus insostenible. Argumenta que una inspecció tal com estableix la normativa suposa una hora de visita del certificador per a un immoble de fins a 120 metres quadrats, més tres o quatre hores més d’elaboració de l’informe i la seva presentació telemàtica davant l’Administració, l’ICAEN en el cas de Catalunya. El preu habitual d’un informe d’aquestes característiques hauria de ser de l’ordre dels 120 euros (en els quals sol incloure’s una comissió de 20 euros al comercial de la immobiliària, i els 12 euros de la taxa oficial de registre). A la pràctica, existeixen ofertes de certificats a partir de 30 euros, molts d’ells se suposa que falsos, afirma. L’acusació principal és que ni tan sols es registren a ICAEN, per la qual cosa ningú sap del cert el nivell de frau global. En aquest tipus d’operacions tampoc solen fer-se factures.
Fonts de la consultoria energètica de Tinsa (especialista en valoració d’immobles) ha detectat que no s’estan fent les inspeccions corresponents, que no hi ha visites professionals que recolzin els informes i que fins i tot alguns codis QR són falsos. Els notaris, per la seva banda, no supervisen la veracitat de les dades de la certificació energètica en les compravendes de vivendes. En el sector es considera que «la clau és donar rigor professional al certificat energètic i que passi a ser un document tècnic i no un mer tràmit administratiu». Passaria a ser un document útil per concedir préstecs verds o hipoteques bonificades.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034