El final de l’estiu passa factura a Catalunya, que lidera la destrucció d’ocupació a l’agost
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El final de l’estiu ha passat factura a Catalunya i l’epíleg de la temporada turística deixa, com cada any, una substanciosa destrucció d’ocupació. Tornats els estiuejants a les seves oficines o polígons respectius, el mercat laboral català va registrar una pèrdua de 60.317 afiliats a la Seguretat Social respecte al juliol, voluminosa, però menys que en anys anteriors; fins als 3,69 milions de treballadors en actiu.

Si bé el sector turístic té especial pes a Girona (-0,9%) i Tarragona (-0,8%), ha sigut Barcelona (-1,9%) qui ha empès cap a baix amb particular vehemència l’estadística d’ocupats. El retrocés, no obstant, ha sigut transversal i a Lleida l’ocupació també ha caigut (-0,7%), tot i que menys.

Notícies relacionades

De la mateixa manera que durant la primavera i l’inici de l’estiu el flux turístic va beneficiar especialment Catalunya i el conjunt del Llevant, la seva retirada a l’agost concentra les destruccions d’ocupació més grans. Catalunya va liderar en termes absoluts aquests números vermells, que, d’altra banda, van ser transversals. Cap de les 17 comunitats autònomes va guanyar ocupats respecte al juliol.

Catalunya va encapçalar la pèrdua d’ocupats de la mateixa manera que en els mesos precedents va liderar el rànquing de les noves contractacions. Mentre l’altra locomotora de l’economia espanyola, Madrid, segueix en el seu cicle regressiu aquest 2023. Fins al punt que des de començament d’any, la capital registra un saldo negatiu de 6.365 d’ocupats, davant el positiu de Catalunya de 104.595 nous empleats.