Empreses
Calviño avisa que Telefónica és una empresa estratègica i que vetllarà pels interessos d’Espanya
L’Executiu està analitzant si l’operació requereix algun tipus d’autorització per tractar-se d’una inversió en un operador estratègic
«Telefónica és evidentment una empresa estratègica per al nostre país i des del Govern aplicarem tots els mecanismes que siguin necessaris en defensa dels interessos estratègics d’Espanya». Així s’ha pronunciat la vicepresidenta primera i ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, des de Brussel·les sobre la inesperada irrupció de Saudi Telecom (STC) al mercat de les telecomunicacions espanyol amb la compra del 9,9% de Telefónica per 2.100 milions d’euros, cosa que el converteix en el primer accionista de l’empresa espanyol.
Segons ha explicat Calviño durant una breu compareixença de premsa, l’empresa saudita es va posar en contacte aquest dimarts amb l’Executiu espanyol, va transmetre el «caràcter amistós» de l’operació i va expressar «la seva intenció de no procedir a la presa de control de l’empresa». Calviño també ha dit que el grup saudita considera que «l’operació –donada a conèixer a última hora– ha de ser interpretada en clau de suport a l’equip directiu, l’estratègia de Telefónica i suport a Espanya».
Malgrat aquest missatge de tranquil·litat, el Govern espanyol ja analitza «tots els factors rellevants en aquest cas» per determinar l’aplicació dels mecanismes que Espanya ha posat en marxa des del 2018 per protegir els seus sectors i interessos estratègics però mantenint alhora el país «com un focus d’atracció d’inversions estrangeres», un fet que segons la vicepresidenta «està sent fonamental per impulsar el creixement econòmic, la creació d’ocupació de qualitat al nostre país i també la modernització tecnològica».
En la mateixa línia s’ha pronunciat a Madrid la ministra Portaveu en funcions del Govern, Isabel Rodríguez, que ha assenyalat que el Govern vetllarà per preservar l’«autonomia estratègica» a Telefónica, arran de l’adquisició per part de la saudita STC d’una participació del 9,9% en la companyia espanyola per un import total de 2.100 milions d’euros, sense intencions de presa de control.
«El Govern té la capacitat de valorar aquest tipus d’inversions que no afecten el control de la companyia. Hi ha canals per preservar la nostra autonomia estratègica que el Govern posa en marxa, i jo el que vull remarcar és que Telefónica no només és una empresa emblemàtica al nostre país, sinó que és una companyia estratègica, un operador estratègic i que el Govern vetllarà, per descomptat, per l’autonomia estratègica d’Espanya amb absoluta normalitat i tranquil·litat», ha assenyalat en declaracions a RTVE recollides per Europa Press.
Cal recordar que si el grup saudita hagués adquirit el 10% de Telefónica s’hauria activat l’escut antiopa del Govern, aprovat en plena pandèmia davant la caiguda borsària per protegir les companyies estratègiques espanyoles del possible interès de grups estrangers, al principi extracomunitaris, i posteriorment, també europeus.
Després de conèixer que els títols de Telefónica repuntaven més d’un 2% a la borsa en els primers compassos de la sessió, Rodríguez ha assenyalat que «davant moviments econòmics que afecten la borsa, que afecten l’economia d’un país i d’una companyia convé donar aquests missatges de tranquil·litat i no inquietar, i és el que farà el Govern i ja hi està treballant en aquests moments la vicepresidenta primera i ministra d’Economia».
Preguntada sobre quan es va assabentar el Govern de l’operació en el grup presidit per José María Álvarez-Pallete, Rodríguez ha indicat que «són operacions empresarials, s’adona d’això ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors i també, per a tranquil·litat de l’audiència, el que han de conèixer és que hi ha canals i totes les inversions estratègiques que puguin incidir en la nostra autonomia estratègica rebran aquesta valoració i aquest control per part del Govern», ha conclòs.
Economia analitzarà l’operació
Notícies relacionadesFonts del Ministeri d’Assumptes Econòmics han traslladat a Europa Press que l’Executiu analitzarà el detall de l’operació i si aquesta requereix algun tipus d’autorització per tractar-se d’una inversió en un operador estratègic. Ara bé, han recordat que l’operació anunciada no suposaria l’adquisició de més d’un 10% de les accions i no significaria la presa de control.
Des del Departament que dirigeix Nadia Calviño han destacat que l’operadora està desenvolupant un paper rellevant en el procés de transformació digital d’Espanya, com ha vingut fent en les últimes dècades, perquè el país se situï en els primers llocs en connectivitat i digitalització de la UE.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia