Capital estranger
Els petrodòlars sumen inversions de més de 16.000 milions en les principals empreses espanyoles
Els diners procedents del golf Pèrsic són presents en el capital de grans companyies espanyoles com Iberdrola, Colonial, IAG, El Corte Inglés, el grup Prisa, Enagás i Cepsa. Des d’aquest dimecres, també en el de Telefónica
La història de la democràcia espanyola és gairebé la història de l’impacte dels petrodòlars en la nostra economia i les nostres empreses. Per raons històriques i culturals, les relacions al segle XX entre els països del golf Pèrsic i Espanya han sigut molt fluides. Més enllà de les tèrboles relacions dels diners àrabs amb el poder polític i institucional, el desembarcament oficial dels petrodòlars va tenir lloc a mitjans dels anys 80 del segle passat, en plena liberalització econòmica del Govern de Felipe González. Aquestes primeres inversions van donar pas després a les fructíferes relacions entre els grans grups empresarials espanyoles. Exemple d’això és la prolongada vinculació de Cepsa i Mubadala, el fons sobirà dels Emirats Àrabs, que va entrar al capital de l’empresa el 1988 com a accionista minoritari. O més recentment les inversions de Qatar en empreses com Iberdrola. El braç d’inversió qatarià també manté participacions en empreses emblemàtiques com el grup Prisa i El Corte Inglés. A aquestes se sumen des d’aquest dimecres els 2.100 milions amb què l’Aràbia Saudita entrarà en el capital de Telefónica. Totes aquestes inversions sumen fins a 16.577 milions d’euros.
Cap als anys 80, Kuwait Investment Office (KIO), el braç inversor del Govern kuwaitià, prenia el control de l’empresa catalana Torras Hostench, a la qual es van anar sumant operacions de compra com Cros, la sucrera Ebro o Explosivos Río Tinto, que es va fusionar amb Cros i va donar lloc al hòlding Ercros. L’artífex d’aquest creixement vertiginós, que va convertir el Grup KIO a principis dels 90 en el conglomerat industrial més gran que operava a Espanya, va ser el financer Javier de la Rosa, home de la total confiança dels kuwaitians i un dels personatges decisius en aquella Espanya de la cultura del pelotazo.
Ha plogut molt des dels temps de KIO, però els diners del golf Pèrsic s’han posicionat entre els principals grups espanyols. Tot i que BlackRock és un dels grans accionistes de l’Ibex al sumar inversions pròximes als 20.000 milions d’euros, els diners àrabs també s’han fet un lloc important entre els productes estrella de les empreses espanyoles. Qatar Invesment Authority, de manera directa o mitjançant altres companyies, acumula fins a 9.000 milions en l’Ibex 35. El fons sobirà és accionista des del 2011 d’Ibedrola, la màxima cotitzada de l’Ibex, i actualment manté una posició del 8,7% del capital, i que té un valor de 6.106 milions d’euros. Els diners qatarians també són presents en l’accionariat d’altres companyies grans de l’Ibex com la immobiliària Colonial (19%), que equival a un valor de 570 milions, i el grup hispanobritànic IAG (25%), valorat en uns 2.359 milions.
Notícies relacionadesAltres inversions fetes mitjançant diners qatarians en empreses emblemàtiques són les d’El Corte Inglés i el grup Prisa. El xeic Hamad bin Khalifa al-Thani va arribar a tenir un 11,07% del capital dels grans magatzems, tot i que el grup espanyol va pactar desemborsar al voltant de 387 milions d’euros per recomprar el 5,53% el juny del 2022. En el cas del grup Prisa, el membre de la família reial de Qatar Khalid Thani Abdullah al-Thani conserva una participació del 4,91% del capital, que equival a uns 19 milions d’euros partint del valor de Prisa actual. De manera indirecta, els qatarians també mantenen inversions hoteleres, especialment a Barcelona. Qatar Diar va arribar a pagar fins a 200 milions d’euros per l’hotel W. El 2014, Marriott va vendre l’hotel Renaissance a Barcelona al fons de l’Exèrcit qatarià per 78,5% milions d’euros.
Fora de les principals companyies del selectiu, el braç inversor d’Emirats Àrabs, Mubadala, manté un 3% de participació en Enagás, cosa que equival a uns 123 milions, segons l’actual valor de mercat de la companyia. Els emiratians també controlen l’accionariat de l’energètica Cepsa. En van arribar a tenir el 100% del capital, però el 2019 van vendre al fons Carlyle el 37% per uns 2.900 milions, per la qual cosa la participació saudita en l’energètica equivaldria a 4.900 milions d’euros tenint en compte aquest preu de mercat.
El moment de més impacte mediàtic de KIO i Javier de la Rosa va arribar a finals dels 80, quan a través de Cartera Central, una de les seves filials inversores, van dinamitar el projecte de fusió dels llavors grans bancs Central (on controlaven més del 25%) i Banesto. Aquesta unió en uns mesos hagués portat al cim dels grans bancs espanyols un llavors joveníssim (tot just 40 anys) Mario Conde.
La història de KIO va ser tan fulgurant en el seu desembarcament com en la seva caiguda. El seu màxim responsable a Espanya, Javier de la Rosa, acusat de malversació i frau per les mateixes autoritats saudites, va ser acomiadat el 1991 i el 1992, el Grup Torras va presentar la que llavors va ser la màxima suspensió de pagaments de la història d’Espanya, amb un passiu de 243.000 milions de pessetes, que al canvi quedarien en uns ara irrisoris 1.500 milions d’euros.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034