Mercat laboral

La patronal carrega contra el sistema d’ajudes contra l’atur: «S’està fomentant molt més el no treballar»

La patronal carrega contra el sistema d’ajudes contra l’atur: «S’està fomentant molt més el no treballar»

Jesús Hellín / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«S’estan fomentant molt les ajudes a no treballar més que a fomentar la formació i l’ocupació», es queixa Odilo Rodríguez, gerent de la companyia gallega Granitos del Val SL. Aquest empresari ha explicat aquest dimarts en el cicle de conferències organitzat per la patronal Cepyme que li costa molt trobar gent per picar pedra. I, com la gran majoria de ponents, ha assenyalat directament la quantia i durada de les prestacions i subsidis que paga el Servei Estatal Públic d’Ocupació (SEPE) a les persones que no tenen una feina.

És a dir, segons el seu diagnòstic, si a Espanya hi ha 2,7 milions d’aturats i alhora a les companyies els costa trobar determinats perfils és, majoritàriament, perquè tenen molt a mà un subsidi. Segons les dades oficials, d’aquests 2,7 milions d’aturats, set de cada 10 cobren algun tipus d’ajuda pública. Aquestes oscil·len entre els 560 i els 1.575 euros bruts, depenent de la cotització prèvia i els fills a càrrec. 

Aquest dilluns el Banc d’Espanya publicava una enquesta en què destacava que el percentatge de societats amb dificultats per trobar mà d’obra ha pujat del 35% al 40% en l’últim trimestre. Cepyme ha publicat el seu propi mostreig sobre aquest tema i eleva aquest percentatge fins al 70%.

Mentre que uns lamenten aquesta falta de mans, amb més o menys transversalitat segons la font, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) apunta en el sentit contrari. Segons les seves estadístiques, a Espanya hi ha actualment 148.091 ‘cadires buides’, cosa que equival al 0,7% del total de llocs de treball ocupats. La taxa se situa a la cua d’Europa, on la mitjana és en el 2,7%, segons l’Eurostat.

Les dades que recopilen els serveis públics d’ocupació tampoc quadren amb aquesta opinió. Aquest estiu, a Catalunya hi havia hotelers queixant-se que no trobaven gent i gairebé 30.000 aturats que deien que tenien experiència prèvia en aquest sector.

Des de sindicats com la UGT coincideixen en la tesi que en certes professions falten candidats, tal com ha manifestat aquest dimarts el seu secretari general, Pepe Álvarez. Però difereixen dels empresaris en els motius. «No, el problema no és que la gent s’acomodi, és que el sistema ha de generar elements d’acompanyament, d’assessorament, de formació», ha apuntat el líder sindical.

Ni dins del mateix Govern central (avui en funcions) hi ha consens sobre aquesta qüestió. El Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social ha anat reformant el seu reglament d’estrangeria per facilitar la regularització de migrants i la contractació en origen perquè les empreses busquin fora el que a Espanya, amb 2,7 milions d’aturats, no troben. En l’altre costat, el Ministeri de Treball nega aquesta necessitat i tanca files amb les dades de l’INE.

SEPE «ineficient»

Notícies relacionades

Empresaris i sindicats difereixen en el pes dels subsidis però sí que comparteixen en el seu diagnòstic algunes de les causes d’aquest problema de vacants que tenen detectat. D’una banda, apunten a l’envelliment demogràfic i a la falta d’acoblament entre formació oferta i la que necessiten les empreses.

D’una altra, assenyalen directament la mala gestió del SEPE i els serveis públics autonòmics. «No és eficient», s’ha queixat Cuerva. «Som més aviat davant un registre que d’un servei d’ocupació», ha coincidit Álvarez. Aquí les dades de l’INE sí que coincideixen amb la seva percepció. Segons aquestes, el 2022 només l’1,9% dels assalariats deien que havien trobat la seva feina actual a través d’una oficina d’ocupació pública.